Ruma: Završen prvi krug licitacije poljoprivrednog zemljišta

Prvi krug javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Opštini Ruma završen je protekle sedmice.

U ponudi je bilo ukupno 764,5277 hektara poljoprivrednog zemljišta, raspoređenog u 17 katastarskih opština. Ponude su stigle za samo šest katastarskih opština i to jedna ponuda za K.O. Marđelos, dok su ostale ponude upućene za zemljište u K.O. Ruma, Hrtkovci, Nikinci, Buđanovci i Dobrinci.

U prvom krugu je ukupno dodeljeno 450,6092 hektara zemljišta, a za eventualni drugi krug ostalo je još na raspolaganju 313,9185 hektara, kaže zamenica predsednika Komisije za dodelu državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup Tanja Drobac.

„Svo zemljište koje su poljoprivrednici uzeli u zakup je izlicitirano po početnim cenama. Najviša izlicitirana cena iznosi 26.766 dinara po hektaru i takve šifre nadmetanja su izlicitiranje u Buđanovcima i Dobrincima, a reč je o kvalitetnoj zemlji na atraktivnim lokacijama. U Nikincima su po početnim cenama od 17, 18 hiljada dinara izlicitirane dve veće šifre nadmetanja od po 103 i 104 hektara zemljišta u komadu. Najmanju početnu cenu u ovom oglasu imali smo za jednu malenu parcelu u Rumi od 1.185 dinara, ali nije bilo zainteresovanih“, rekla je Tanja Drobac.

Kod 11 šifri nadmetanja zainteresovani poljoprivrednici su odustali od licitacije i njima je, kada su povukli ponude, vraćen depozit.

Opština Ruma će podneti zahtev za drugi krug licitacije, ali konačnu odluku donosi Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava za poljoprivredno zemljište.

Po pravu prečeg zakupa, pre prvog kruga licitacije, u zakup je dato 691,6 hektara poljoprivrednog zemljišta.

 

Izvor: ruma.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*