Ruma: Sinoć održan festival velikih tamburaških orkestara

Subotički tamburaški orkestar osvajač je Gran prija na Trećem međunarodnom festivalu velikih tamburaških orkestara koji je održan u Rumi, sa osvojenih 97 bodova stručnog žirija. Treći festival velikih tamburaških orkestara održava se svake druge godine u organizaciji Kultrunog centra „Brana Crnčević“ Ruma i Saveza tamburaških društava Vojvodine, pod pokroviteljstvom Opštine Ruma.
Na festivalu je učestvovalo sedam velikih tamburaških orkestara, od toga čak tri iz Rume, grada sa poznatom tamburaškom tradicijom: Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević“, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ i Kamerni tamburaški orkestar „Zlatne žice“.
Svi se slažu u jednom, da je nastup pred domaćom publikom najteži i najizazovniji, s obzirom na to da vas publika dovoljno dobro poznaje i uvek očekuje nešto novo, napominju Smiljana Jančić, vođa GTO „Branko Radičević“ Ruma i Josip Jurca iz HKPD „MAtija Gubec“ Ruma.

Na festivalu su učestvovali i Tamburaški orkestar „Tamburatorijum“ Pančevo, Tamburaški orkestar Općine Semeljci iz Hrvatske, koji su osvojili drugo mesto i Zlatnu Plaketu, Subotički tamburaški orkestar, osvajač Gran Prija, i stari gosti iz Gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka, osvajači Srebrne plakete.
Luka Stijaković iz GTO Banja Luka kaže da rado dolaze u Rumu i u Vojvodinu uopšte, a sa ovdašnjih festivala u Republiku Srpsku odnose plakete i nagrade, kao što je to bilo i letos na Tamburica festu u Novom Sadu i da neguju prijateljske odnose sa GTO „Branko Radičević“ Ruma.

Festival je svečano otvorio Stevan Kovačević, predsednik Skupštine opštine Ruma sa rečima zadovoljstva što je Ruma grad u kom amaterizam traje dugo i u kom festivali imaju višedecenijsku tradiciju.

Međunarodni festival velikih tamburaških orkestara održao se treći put, ustavnovljen je pre šest godina i organizuje se bijenalno, i potvrđuje da je Ruma grad tamburaške muzike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*