Ruma: Obnova Grčke crkve

Saborni hram Silaska Sv. Duha na apostole – Grčka crkva u Rumi, nalazi se u fazi velike obnove nakon više od 110 godina. Ovako obimnu obnovu hrama poslednji put je izvršio poznati arhitekta sa kraja 19. i početka 20. veka Herman Bole davne 1903. do 1905. godine, kada je u hramu postavljen vredan spomenik kulture – ikonostas koji je svojom rukom oslikao Uroš Predić.
Radovi koji su trenutno u punom jeku, obuhvataju sledeće:  celokupnu sanaciju statike hrama, presecanje zidova zbog zaustavljanja kapilarne vlage, izradu celokupne fasade na hramu, obnovu unutrašnjih zidova koja podrazumeva malterisanje i izradu celokupnog zidnog slikarstva po nacrtima Hermana Bolea iz 1904. godine, izgradnju kapele posvećene Sv. Stefanu Dečanskom, izgradnju amfiteatra u porti hrama, kao i objekta za paljenje sveća.
Ovih dana se privode kraju radovi na sanaciji statike hrama – saniranje pukotina i presecanje zidova hrama – kao i radovi na detaljnoj obnovi zvonika na hramu – postavljanje konstrukcije i bakra na kapu zvonika, i obnova zvona.
U narednoj godini je planiran nastavak radova na malterisanju spoljnih zidova i izradi fasade na celokupnom hramu, kao i radovi na obnovi unutrašnjeg zidnog slikarstva.
Hram se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i svaki posao koji se radi zahteva obnovu svakog detalja koji već postoji, ali i onih detalja koji su godinama unazad nestali, a nalaze se u originalnim nacrtima iz 1904. godine.
Nastojanja su da radovi na obnovi hrama budu završeni do kraja 2018. godine, kada bi se na veliki jubilej – 100 godina od prisajedinjenja Srema Majci Srbiji – pristupilo osvećenju obnovljenog hrama Silaska Sv. Duha na apostole – Grčke crkve. Opština Ruma podržala je obnovu značajnim sredstvima iz budžeta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*