Ruma: Obnavljanje Doma Jugoslovenske Narodne Armije?

Kada se grad Ruma kroz putopise, razglednice i utiske predstavlja Dom JNA je detalj koji je neizostavan i koji je čak i simboliše. Njegov istorijski značaj je neprocenjiv, a kulturno nasledje koje ova zgrada u sebi čuva je nešto što je usmeravalo i formiralo mnoge generacije koje su na rumskom tlu odrastale.
Do sada je pitanje budućnosti ovog Doma bilo jedno zaista tegobno pitanje meštana Rume, ali postoje naznake da će se status Doma uskoro promeniti. Predstavnicima rumske opštine je u interesu da Dom kratko bude na tržištu, kako bi što pre neko u njega vratio život.
Još uvek nije poznata informacija u šta tačno bi se ovaj Dom nakon prodaje preobratio, ali je poznato da će biti prodat pod uslovom da mu namena bude održivog karaktera, nešto poput restorana, hotela ili slične delatnosti. Ovo zdanje sazidano 1912-te godine, je imalo kroz sopstvenu istoriju dosta namena, a promenilo je i dva imena. Hrvatski Dom, posle drugog svetskog rata poznatiji kao Dom jugoslovneske narodne armije, prelepo je arhitektonsko zdanje, međutim, na zalost već niz godina je napustiteno i ruinirano. Od njegovog autentičnog izgleda ostale su samo naznake. Rumljani su puni nade da ova zgrada neće poklekluti potpuno pod zubom vremena i da će se uskoro restaurirati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*