Ruma: Ministri u poseti rumskoj „Doneri“

Ministar poljoprivrede, šumarstva i zaštite životne sredine Branislav Nedimović posetio je sa slovenačkim ministrom poljoprivrede Dejanom Židanom fabriku za proizvodnju voća Donera u Rumi. Nedimović je nakon obilaska rekao da je ova poseta organizovana današnje zajedničke sednice Vlada Slovenije i Srbije, kako bi kolegi iz Slovenije pokazao primere dobrih praksi u Srbiji.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sa slovenačkim kolegom razgovarao je o iskustvima te zemlje u obalsti poljoprivrede precizirajući konkretno u oblasti sigurnosti hrane i ruralnom razvoju, gde je Slovenija postigla značajne rezultate. Nedimović je podsetio da će u narednom periodu insistirati na prerađivačkoj industriji i na obnovu mehanizacije, dodajući da će biti odgovoreno i na sve zahteve za investicije koje će biti izmirene iz ušteda, takođe do kraja godine biće isplaćeni svi dugovi iz oblasti stočarstva.14725579_646723512168174_246607244000646477_n

Slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da u Srbiji vidi dva primera dobre prakse kao što su Mitros i fabrika za proizvodnju voća Donera u Rumi. On je naglasio da će Slovenija uvek pomoći svojim iskustvima Srbiji u svemu vezano za poljoprivredu.

Fabrika Donera nalazi se u Rumi i prostire se na oko 170 hektara od kojih na oko 100 hektara gaji jabuke. Najviše voća izvozi na tržište Rusije, a kako su kazali predstavnici te fabrike, u planu je da izvoz prošire na tržište Severne Afrike, Indije i Kine.

U planu za narednu godinu je da otvore i hladnjaču kapaciteta 3.500 tona, a da u narednih pet godina celokupna površina voćnjaka bude navodnjavanja i obezbeđena protivgradnom zaštitom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*