Ruma: Izložba „Plaketiranje genocida“

U petak u Zavičajnom muzeju Ruma je otvaranje izložbe „Plakatiranje genocida“, sa početkom u 18 časova. Izložba „Plakatiranje genocida“, posredstvom istorijskih plakata, slikovito i verodostojno ilustruje teror ustaških i nacističkih vlasti vlasti i stradanje stanovništva Srema u periodu 1941–1945. godine.

Autor izložbe, dr Drago Njegovan, koristio je plakate iz fondova Muzeja Vojvodine, ali i one iz zbirki drugih muzejskih i arhivskih ustanova. Prethodnim istraživanjem uspeo je da sakupi stotinak plakata, letaka, objava i drugog srodnog propagandnog materijala koji, svako na svoj način, vizuelnim i tekstualnim sadržajima prenosi poruku porobljenom stanovništvu Srema – obećavajući, opominjujući, preteći… Ustaške i nacističke vlasti su, tako, u skladu sa nazivom izložbe, u velikoj meri dokumentovale razmere svojih zločina u Sremu, publikujući spiskove svojih žrtava.

Izložba „Plakatiranje genocida“ nam na jedan nov, životniji, način daje pogled na vreme koje je je u Sremu ostalo zapamćeno kao „krvavo“.

Izložbu su omogućili Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Gradska uprava za kulturu Novog Sada i Opština Ruma.

Rumska publika će imati priliku da izložbu poseti i pogleda do 6. oktobra, a ulaz je slobodan.

 

Izvor: ruma.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*