Međunarodni arheološki kamp: Volonteri očistili 9000 kvadrata

U Kupinovu je u toku 4. Međunarodni arheološki volonterski kamp Kupinik, u čijem radu učestvuje 10 volontera iz pet zemalja sveta i iz Srbije. Troje volontera iz Španije, po jedan iz Japana, Nemačke, Francuske i Irske i troje volontera iz Srbije u prethodnih nekoliko dana su od invazivnog rastinja očistili severozapadnu stranu srednjovekovne tvrđave Kupinik, ispod spoljnog bedema ka Obedskoj bari, a po rečima arheologa Perice Odobašića, predsednika udruženja „Zeleni pogled“ koje je organizator Kampa, zahvaljujući izuzetnom entuzijazmu ovogodišnjih učesnika za svega nekoliko dana je urađen izuzetno značajan posao.

– Ovogodišnji volonteri su za samo nekoliko dana očistili površinu od oko 9.000 kvadratnih metara od šiblja, puzavica, starih panjeva i drvenastog rastinja koje je izuzetno opasno, jer svojim korenjem razara zidine poslednje prestonice srpskih despota i uz visok vodostaj u kombinaciji sa niskim zimskim temperaturama spada u faktore koji najviše štete ostacima Kupinika, rekaoje Odobašić i najavio da će ove godine u okviru Arheološkog kampa u Kupinovu biti održan naučni skup pod nazivom „Kupinik – 4 do 12“.

– Kada je za nešto došlo krajnje vreme, kaže se da je 5 do 12. Naziv ovog naučnog skupa je „Kupinik – 4 do 12“ što samo govori o urgentosti, jer za četiri godine navršava se 500 godina od razaranja Kupinika. Cilj naučnog skupa je da se naučna javnost više zainteresuje za ovo zaštićeno dobro i doprinese što bržoj i što boljoj zaštiti Kupinika, a učešće su već potvrdili predstavnici praktično svih relevantnih institucijau našoj zemlji, kojisvojim znanjem, autoritetom i angažovanjem u institucijama koje predstavljaju mogu značajno da doprinesu očuvanju, zaštiti i revitalizaciji Kupinika kao izuzetnog lokaliteta i objekta neprocenjivog za našu nacionalnu istoriju, objašnjava Odobašić.

I ovogodišnji Međunarodni arheološki volonterski kamp, čiji su suorganizatori Mladi istraživači Srbije, organizovan je pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci i Ministarstva omladine i sporta, a smeštaj za učesnike Kampa je obezbedila Turistička organizacija Opštine Pećinci.

Izvor i foto: pecinci.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*