Ruma: Čaj u 8 – Ansambl Levant

Večeras će rumska publika imati priliku da posluša muziku Vizantije i stare Srbije u holu Kulturnog centra u 20.oo. Ulaz je slobodan.

Koncert Ansambla Levant upoznaje publiku sa muzikom vizantijskog kulturnog prostora, odnosno sa njenim izvorima, koristeći istorijske instrumente koji su se svirali u vreme i na prostoru istočno-romejskog carstva. Neposrednim i posrednim putem ova muzička tradicija je izvršila uticaj na istoriju srpske muzike i ostala živa i prepoznatljiva u današnjem muzičkom izrazu.

Solisti Ansambla Levant su: Dr Darko Karajić (umetnički rukovodilac), Marčela Frančesko, Žorž Grujić, Dragan Mlađenović i Goran Milošević.

Ansambl Levant (2013) se bavi izučavanjem i interpretacijom rane muzike na istorijskim instrumentima. Sarađivali su sa različitim ansamblima, među kojima je, svakako, najznačajniji Ansambl RENESANS (prvi i najstariji ansambl za ranu muziku ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i na području Jugoistočne Evrope).

Levant je ostvario niz koncerata u gradovima Srbije, među kojima su Beograd, Požarevac, Šabac, Aranđelovac i Kanjiža, te učestvovao na različitim festivalima rane muzike, od kojih je poslednji bio MEDIMUS (Međunarodni festival srednjovekovne muzike) u Prizrenu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*