Ру: У току селидба Градске библиотеке у Дом ЈНА

Почела је селидба библиотечког фонда али и осталих ствари Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ у нове просторије, односно у зграду реновираног Дома ЈНА. Фонд румске библиотеке броји око 95.000 публикација, а селе се и полице, радни столови, слике, опрема и остали инвентар.

 

„Почели смо полако, јуче смо пренели неколико полица и око 5000 књига. Мислим да је за почетак то сасвим довољно. Симултано, док иде селидба, један део библиотекара је задужен у Дому ЈНА да одмах те књиге улаже, да не бисмо губили време и имали празан ход, тако да смо осмислили ту логистику мислим на прави начин и мислим да ћемо резултате видети јако брзо“, рекао је Дамир Васиљевић Тоскић, директор Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ Рума.

 

Како је навео, упоредо са селидбом књига монтирају се и полице које су додатно прављене за овај простор.

„Наравно ту сад откривамо и саме могућности тог простора. Видимо шта можемо колико не можемо. У принципу имамо доста простора, отприлике дупло више него у старој згради где се и дан данас налазимо. Што се тиче плана, имамо велики дијапазон могућности јер сада ћемо имати салу која ће бити доступна да организујемо све оно што смо до сада радили , наравно још квалитетније, још боље. Раније смо имали проблем са столицама када нам дође већи број посетилаца, сада о томе нећемо морати да размишљамо. Имамо бину која је невероватан момемат по питању саме замисли и уметничких перформанса“, навео је директор библиотеке. 

 

Пресељењем у нови простор Градска библиотека у руми ће имати услове какве ретко која библиотека у Србији има, а наравно на корист пре свега читалаца и посетилаца програма које организује библиотека. Подсетимо, Општина Рума откупила је Дом Војске и издвојила средства за потпуну реконструкцију. Очекује се да читав посао буде готов до половине септембра.