Ромско музичко вече на Градском тргу у Руми

Звуци виолине и ромски мелос, праћени девојкама обученим у ромску ношњу, синоћ су забављали велики број Румљана на Градском тргу у оквиру Румског културног лета.

Идеја је била да се у оквиру Културног лета прикаже и стваралаштво ромске националне заједнице и доприноса рома нашој баштини.

 

„Рума је мултиетничка средина, која поштује различитости, а добро знамо да културом разбијамо све предрасуде стереотипе и стварамо бољу међуљудску климу“, поручила је Пава Новаков Чабриловски из Националног савета Рома похваливши сарадњу са Општином Рума и координаторку за ромска питања у Руми Данијелу Тадић, која је и иницирала „Ромско вече“.

Општина Рума даје огроман доприс када је у питању побољшање положаја ромске националне заједнице, те је организовање једне овакве вечери, логичан след ствари, каже Јелена Јовановић, покрајинска посланица.

„Рума спроводи веома успешно локални акциони план за запошљавање Рома, даје активну подршку ромским ученицима и чврсто је решена да са нама оконча вишедеценијски проблем ромског насеља „Рупе“. Недавно смо заједно обишли то насеље и искрено се надам да ће у будућности и тај проблем становања наших суграђана бити решен“, казала је Јелена Јовановић.

Роми су као народ надалеко познати по својој игри и песми, а укључивање у програм „Културног лета“ само је један од начина да се да подршка овој националној заједници напомиње заменица председнице Општине Рума Биљана Поповић Јовановић.

„Има много посла, покренули смо доста ствари, сигурно да никад не може све бити идеално, али ми смо одлучни у намери да помогнемо ромској националној заједници, да ствари мењамо на боље. У образовању је кључ напретка, ту смо ставили акценат, наравно важна су и стамбена питања, запослење, систематски водимо рачуна о свим важним сегментима живота“, изјавила је Биљана Поповић Јовановић.

Ромско вече по први пут је уврштено у цалендар манифестација у Руми, и то је веома важно јер се тиме подстиче међусобно упознавање и рушење баријера и предрасуда.

Програм „Културног лета“ се наставља у петак концертом Зорице Брунцлик, док ће у суботу наступити ТАП 011, а оба концерта почињу у 21 час.

 

 

 

Весна Самарџија

*Реализацију пројекта „Румска културна тура“ суфинансирала Општина Рума. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.