Pudarski dani u Irigu: Manifestacija puna lepih utisaka (VIDEO)

Pudarski dani u Irigu su od 20. do 23. septembra za sobom ostavili puno utisaka, prvenstveno onih lepih. Pre svega muzičko poetski program, pozorišni sadržaji za decu, folklor, defile fenjera od bundeva, kao i sajam vina – sve do nastupa poznatih estradnih umetnika na Ribarskom trgu. Posetiocima su pevali Amadeus bend, Milan Topalović Topalko, One Night Stand iz Iriga i Dženan Lončarević.

I ove 2017.godine, 25-ti put zaredom izlaganje nije moglo proći bez ocenjivanja i nagrađivanja. Tako je odlučeno da se za najbolji roze proglasi roze Vinarije Odrovački.
Najbolje crveno vina ima Vinarija ,,Carski vinogradi“ Veliki Radinci.
Najbolje belo vino ima Poljoprivredno gazdinstvo Branislav Komazec – Inđija.
Najbolja rakija – Poljoprivredno gazdinstvo Branislav Komazec – Inđija.
Najbolji pudarski paprikaš – Klanica ,,Zmajevac“ Irig.
Najbolji vinograd – Sava Šućin Irig.
Najbolji podrum – Sava Odrovački Rivica.
Najbolji štand – Aktiv žena Jazak.
Najteži grozd – 1398 grama – Vojislav Rogulja – Irig.

– Nije malo istrajati 25 godina u ovoj manifestaciji. Ja sam jedan od začetnika, sticajem okolnosti sad sam na funkciji predsednika opštine, pa je mnogo lakše neke stvari sprovesti u delo. Ovo je manifestacija koja je postala prepoznatljiva ne samo u Vojvodini, nego i u regionu, rekao je Stevan Kazimirović predsednik Opštine Irig.

Ovu opštinu je tokom manifestacije posetio velik broj gostiju. Na prijemu kod predsednika opštine  bili su predstavnici prijateljskih bosanskih opština i gradova.

– Nama je veliko zadovoljstvo što smo bili deo Pudarskih dana i što učestvujemo u ovakvim događajima kako bismo širili dobru volju, prijateljstvo i razumevanje u svim krajevima nekad zajedničke države, istakao je Stevica Lukač, savetnik ministra privrede u Kantonu 10, Drvar.

– Sa Irigom nas veže prijateljstvo i pokušaj uspostavljanja određenog oblika saradnje na kulturnom i svakom drugom planu, rekao je Ilija Jovičić, načelnik Opštine Srpski Brod.

– Drina nikada nije bila reka koja razdvaja, nego reka koja spaja dva bratska naroda. Mi ćemo u budućnosti nastaviti ovo započeto prijateljstvo i razvijati sve oblike saradnje, dodao je još Mile Pejčić, šef kabineta gradonačelnika Bijeljine.

Irig ima dobru saradnju sa zemljama u regionu. Ove godine je to slanjem predstavnika pokazala i susedna Hrvatska i potvrdila da ima ozbiljne namere u pogledu prekogranične saradnje i privlačenja novčanih sredstava iz evropskih fondova.

– Prvi put sam u Irigu, cilj nam je prekogranična saradnja, a veza su nam ljudi koji sada žive u Irigu, a nekad su boravili u Dvoru, rekao nam je Nikola Arbutina, načelnik Opštine Dvor, Sisačko-moslovačke županije.

Grad Novi Sad je pokazao, na osnovu stava nadležnih da je Irig dobar partner i saradnik na svim poljima razvoja.

– Siguran sam da su, ne samo građani Iriga, nego i gosti koji su posetili ovu manifestaciju, poneli dobre utiske, poručio je Ivan Siler, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada.

A opština ne bi bila dobro pozicionirana među lokalnim samoupravama da je ne posećuju i ne cene susedne opštine iz Sremskog regiona.

-Mi se zaista trudimo da sa Opštinom Irig, kao i oni sa nama, da održimo dobre komšijske odnose i pokušavamo da te veze ne prekidamo ni kada su lepi, ni kada su teški trenuci, izjavila je Dubravka Kovačević Subotički, predsednica Opštine Pećinci.

Na pitanje gde je bolje vino u Sremskim Karlovcima ili u Irigu, Darko Milanković iz Turističke organizacije Sremskih Karlovaca kaže da ne bi poredio, jer sremačko vino je ponos i prioritet lokala i nešto što Evropljani treba da iskuse.

Manifestacija je imala sremački karakter, što je predstavilo Opštinu Irig baš onako kako treba i kako je prirodno. Opština vinogorja i fruškogorja imala je šta da pokaže i čime da pozove goste i dogodine, na 26. Pudarske dane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*