Prvi IPARD podsticaji za poljoprivrednika iz Rume

Rumljanin Dragiša Kovačević prvi je poljoprivrednik u Srbiji kome su uručena sredstva iz IPARD programa Evropske unije. Za nabavku samohodnog berača višanja i šljiva, koji za jedan minut obere tri stabla, Dragiša je izdvojio oko 49.000 evra, a iz IPARD programa je danas dobio rešenje o isplati 60 odsto ukupne vrednosti investicije.

Svečanost uručenja rešenja o isplati IPARD podsticaja, vrednog 3.021.300 dinara, upriličena je 25. januara u Kovačevićevom voćnjaku u Stejanovcima, a Dragiši je, u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i predsednika Opštine Ruma Slađana Mančića, rešenje uručio šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici.

Poljoprivredno gazdinstvo Dragiše Kovačević se bavi proizvodnjom višnje, a ceo postupak dobijanja sredstava iz EU nije trajao duže od godinu dana.

– Preko IPARD programa sam prošle godine u januaru aplicirao i za godinu dana se ceo proces završio i danas mi je uručeno rešenje o isplati 60 odsto ukupne vrednosti investicije. Procedura nije teška, imao sam 5 kontrola koje nisu bile komplikovane. Ja bih svakome preporučio ako ima mogućnosti da aplicira, jer sredstva koja se vraćaju su značajna, rekao je Kovačević i dodao da će mu se nabavka samoberača vrlo brzo isplatiti.

– Berba je najveći trošak u celom procesu proizvodnje. Radne snage za ručnu berbu je sve manje i sve je teže angažovati, tako da je višestruka korist od nje i materijalna i tehnička. Inače, ova mašina je jedinstvena ne samo kod nas nego i u svetu, ekološka je, radi na struju. Konstruisala je firma iz Srbije, iz Žablja. Zavisno od rodnosti voća, menja od 200 do 300 radnika, što znači da ubrzava proces proizvodnje i smanjuje troškove, ističe Kovačević i napominje da je prošlogodišnji prinos je bio 12 tona po hektaru, a da mu je krajnji cilj da zasadi voćke na nekih 20 hektara.

– Kombinovano bih, sadio višnju i šljivu, pošto je berba u različitim periodima, pa bi se mašina iskoristila još bolje. Inače, ceo voćnjak je pod oblačinskom višnjom, našom autohtonom sortom, a već godinama plodove plasiram u „Eliksir“ Šabac, kazao je Kovačević.

Predednik Opštine Ruma Slađan Mančić smatra da je današnji događaj lep primer koji pokazuje da IPARD nije nedostižan, da je on danas realnost za srpske poljoprivrednike.

– Gospodin Kovačević ima imanje od 6 hektara i pokazao je da može da se aplicira i dobije podsticaj. Sa ovom mašinom može da napravi uštedu u proizvodnji i da u budućnosti razmišlja o povećanju zasada. To je nešto što je nama na teritoriji Opštine Ruma potrebno jer smo mi poljoprivredni kraj, a severni deo naše opštine je na obroncima Fruške gore, koja je pogodna za voćarsku proizvodnju. Ministarstvo poljoprivrede je na raspolaganju svim gazdinstvima kao i delegacija Evropske unije. I ostali proizvođači treba da apliciraju i konkurišu sa svojim projektima jer ovo je pravi primer ako je projekat kvalitetan da je i dostižan, to jest lako ostvariv, naglasio je Mančić.

Šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, pozvao je srpske poljoprivrednike da učestvuju u konkursima u okviru IPARD programa.

– Ovo je veoma važan projekat i za Srbiju i za pojedinačne poljoprivrednike. Ček koji smo uručili gospodinu Kovačeviću predstavlja refundaciju 60 odsto ukupne investicije. To je bespovratna pomoć koju Evropska unija dodeljuje u okviru IPARD programa i drago mi je da je gospodin Kovačević prvi poljoprivrednik u Srbiji koji je dobio ovu isplatu. Mašina koju je on kupio uz našu pomoć smanjiće vreme provedeno u radu, takođe će povećati proizvodne kapacitete i povećati konkurentnost. Upravo su to osnovni ciljevi IPARD programa, konstatovao je Fabrici i izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo poljoprivrede spremno da otvori prvi konkurs za nabavku traktora u okviru IPARD-a.

– To je jedna važna komponenta ovog velikog programa koja će samo još poboljšati rezultate i omogućiti da sav novac koji postoji u okviru IPARD-a zaista dođe do samih poljoprivrednika. Procedura možda jeste složena, ali razlog za to je što Evropska unija želi da bude sigurna da sa postojećim procedurama se obezbedi transparentnost i da novac zaista stigne onom kome je namenjen. Ukupan iznos bespovratnih sredstava koje EU daje u okviru ovog programa iznosi 175 miliona evra, rekao je Fabrici.

– Ovo je priča o srpskoj poljoprivredi i o konkurentnosti i kako modernizacijom, sa novom opremom, sa novim objektima možemo da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju, ali i da uštedimo sredstva, koja se kasnije takođe mogu investirati u poboljšanje uslova poljoprivredne proizvodnje, tvrdi ministar Nedimović.

– Pričalo se u početku da će to biti privilegija samo onih koji imaju 100, 200, 500 hektara. Evo slike i prilike, čovek ima 6 hektara voća, konkurisao, sam kaže da nije ništa komplikovano. Za oblačinskom višnjom vlada neverovatna potražnja. Padine Fruške gore liče na Južni Tirol, ali nije sve samo u položaju i kvalitetu zemljišta. Voda je ključna za voćarstvo i to je ono na čemu ćemo raditi u narednom periodu. Očekujem da će se u IPARD program uključiti mnogo veći broj poljoprivrednika. Poljoprivrednici moraju shvatiti da moraju aplicirati i da to neko mora kasnije prekontrolisati. Nije ovo 76-a da na A4 listu napišete rukom tri rečenice, dobijete novac i više vas niko nikad ne kontroliše, a zato je verovatno mnogo stvari i propadalo, zaključio je Nedimović.

Ove godine će biti realizovana četiri poziva za IPARD ukupnog kapaciteta oko 80 miliona evra koje se daju srpskim poljoprivrednicima i to za nabavku mašina, traktora, izgradnju objekata i opremanje objekata neophodnom tehnološkom opremom.

Predsednik Mančić je šefu delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju uručio i prigodan poklon, primerak luksuznog izdanja monografije Rume „Ruma u Sremu kićenom“, na engleskom jeziku.

Izvor: ruma.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*