Промоција словачке гастрономије на „Пекаријади“ у Дечу

На трећој „Пекаријади“ која ће бити одржана у суботу, 13. августа у центру Деча са почетком у 15 часова, биће приказана сва културна и гастрономска богатства Срема. Организатор манифестације је Удружење жена „Веселице“ из Деча. На штандовима ће се наћи и словачки специјалитети, за шта ће бити задужене чланице Удружења „Перла“ из Бољеваца са којима „Веселице“ имају вишегодишњу сарадњу и које негују словачку традицију и обичаје.

Једна од посластица које ће се наћи на штанду на којем ће бити приказана словачка гастрономска понуда биће  надлацке, Халушки, а зову их и Словачке кнедле и крофне на пари.

То је традиционално јело Словака, Чеха и Пољака, а сачувано је и у нашим крајевима. Како се праве ове снежне лоптице, како понегде описују тесто кад се умесе надлацке,  откриле су нам чланице Удружења „Перла“

Рецепт је наизглед веома једноставан: брашно, 1л воде, 2 дцл млека, 2 квасца, кашичица соли и две кашике шећера. Када се умеси и одстоји тесто се уобличава у лоптице које се кувају на пари. Комбинују се са сиром, маком, орасима или већ како нас машта наведе – кажу жене из „Перле“ које најављују да ће поред словачких јела, посетиоци „Пекаријаде“ у Дечу моћи да се упознају и са традицијом и обичајима Словака у овом делу наше земље.

Учесници “Пекаријаде” и ове године из Деча послаће поруку да треба очувати традицију и подсетити се на некадашња времена и на све чари живота у мултикултуралној средини.

Пекаријада” је и део пројекта “Упознајмо наше комшије” који суфинансира Покрајински секретаријат за образовање, прописе,управу и националне мањине – националне заједнице а чији је део и наша медијска кућа.