Projekat „Parainspired!“

Opština Inđija bila je nedavno domaćin egzibicionog meča u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom kao završni korak u realizaciji projekta „Socijala integracija kroz parasport – Parainspired!“. Pomenuti projekat realizovan je sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija- Bosna i Hercegovina proteklih šest godina. Vrednost ovog projekta je 263.000 evra,  učešće Evropske unije je 224.000 evra. Partneri u ovom projektu bili su Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine, opština Inđija i Fond evropski poslovi, a nosilac projekta  Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu koji nije želeo da odustane od završnice – dva egzibicionih susreta: stonoteniskog u Inđiji i meča sedeće odbojke u Sarajevu.

Kako je taa istakao Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu samo donacija u opremi, kroz koju se pomaže razvoju sporta invalida, u vrednosti je 74.000 evra.

-Dobili smo kombi koji je prilagođen baš za osobe sa invaliditetom, deset invalidskih kolica, pet stolova za stoni tenis sa kompletnom opremom i različiti rekviziti koji su podeljeni na teritoriji celog Srema. To nisu jedini benefiti ovog projekta: rađeno je istraživanje – koje su potrebe osoba sa invaliditetom u Sremu i Bosni i Hercegovini, rađene su edukacije sportskih stručnjaka za rad sa osobama sa invaliditetom, izdate su stručne publikacije vezane za ovaj projekat, tako da moram da kažem – prezadovoljan sam sa svim onim što smo svi mi partneri na projektu zajednički uradili i videli smo koliko imamo prostora da ovu oblast uređujemo- rekao je Batez.

Stonoteniske rekete u Inđiji su ukrstili parasportisti iz Banja Luke i Novog Sada. Gost iz Bosne i Hercegovine 19-godišnji Haris Sibinović, reprezentativac,  kaže da je veoma zahvalan na ovom pozivu i da se posebno raduje susretu sa Borislavom Perić Ranković i Mitrom Palikućom, reprezentativcima Srbije, okićenim olimpijskim odličjima u para stonom tenisu.

-Ovaj projekat je jedna jako dobra promocija osoba sa invaliditetom kroz sport i njihove socijalizacije u društvi-  istakao je Sibinović.

Do nedavno pomoćnik predsednika opštine Marko Gašić ističe da je opština Inđija kao partner u ovom projektu posebno zadovoljna što je doprinela afirmaciji sportskog angažovanja osoba sa invaliditetom, uspostavljanju saradnje sa prtnerima iz Bosne i Hercegovine.

-Sportska oprema i rekviziti koje je opština dobila u ovoj saradnji značajno su unapredila sportske aktivnosti osoba sa invaliditetom, a iz opštinskih budžetskih sredstava će se i narednom periodu podsticati para sport- istakao je Gašić.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „OSI-Pružimo im podršku“ koji je sufinansiran iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*