250 godina od dolaska Slovaka u Pazovu

Ove godine obeležava se 250 godina od naseljavanja prvih slovačkih porodica na teritoriju opštine Stara Pazova. Naseljavanje Slovaka počelo je 21. maja 1770. godine a prve porodice tada su stigle iz Selenče. Jan Horvat, penzioner iz Stare Pazove decenijama unazad proučava istoriju Slovaka sa ovih područja.

Po isterivanju Turaka, Srem je bio skoro pust – oko 30 hiljada stanovnika.  Carske vlasti videći potencijal Srema hteli su da ga iskoriste u svoju korist te 1770. godine počinje veliko naseljavanje na prostorima sadašnje opštine Stara Pazova . Nemaca je bilo veoma malo, jer je Srem bio periferija carstva. Srba iz Like, takođe. Međutim, za to su čuli Slovaci iz Selenče kojima je naređen odlazak te su tražili novo „mesto stanovanja“. Srem se pokazao kao veoma pogodno područje.

Jan Horvat, penzioner iz Stare Pazove koji godinama unazad proučava istoriju tog područja ističe da su prvi kolonisti, Slovaci, došli 21. maja 1770 na Pazovačku pustaru.  Prema podacima prvobitno su se doselile 54 porodice, mada neki podaci kažu da ih je bilo više, 95.  Prema Horvatovim rečima, Slovaka je bilo u delu pazovačkog atara (pustare) koji se graniči sa pustarom Jarkovci. (zapadnom delu pazovačkog atara). Jarkovci su bili u vlasništvu Karlovčana i ovde držali stoku a jedan deo i obrađivali, na svojoj pustari.

Stara Pazova je od 1770. do 1821. bila samo sedište satnije (stotine) . Od 1821. postaje sedište 10. Petrovaradinske kompanije. Pod ovu kompaniju pripadale su, pored Stare Pazove, Vojka i Nova Pazova.  Po dolasku Slovaci su kao vojnici pripadali pazovačkoj stotini (satniji). Husarima (konjanicima) komanda je bila u Golubincima dok su pešaci, inžinjerci i  artiljerci pripadali starobanovačkoj kompaniji.  Pred jesen 1791. godine u Pazovu stiže grupa kolonista, Nemaca. Pošto su kasno došli nisu se mogle graditi kuće za njih. A u proleće dobili su placeve za kuće na jugoistočnom kraju pazovačke pustare  gde su osnovali sasvim novo naselje , čisto nemačko. U znak zahvalnosti što su kod njih prezimili, oni su to svoje novo selo nazvali Nova Pazova.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Privreda i infrastruktura Pazove“ koji je sufinansiran iz sredstava Opštine Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*