Proizvodnja krastavaca u Grabovcima – spoj tradicije i kvaliteta

Jedna od povrtarskih biljnih vrsta koja se svake godine gaji u Sremu su i krastavci. Paori ga podjednako gaje i u zatvorenom, ali i na otvorenom prostoru. U gazdinstvu Rajačić u Grabovcima, u Opštini Ruma, krastavac se gaji punu deceniju. Rasad je već iznet na njivu, a prvo branje očekuje se u drugoj polovini maja.

Rajačići iz Grabovaca već 10 godina proizvode krastavac. Dobro znaju kompletnu tehnologiju proizvodnje, a nakon dobro odgojenog rasada usledilo je iznošenje na njivu i pokrivanje folijom i agrilom. Trenutno je pod tunelima tri hiljade biljaka.

Vode Rajačići računa i o plodoredu. Najbolje uspeva posle strnih žita, mahunarki, lukova, paprike i višegodišnjih trava, ranog kupusa i drugog ranog povrća. Na istom mestu ne treba ga gajiti najmanje četiri godine, kaže Ivan i  dodaje da uz primenu pune agrotehnike rod može biti dobar i kvalitetan.

Krastavci su interesantni za proizvodnju jer brzo rastu i mogu početi da rađaju 60 do 70 dana nakon setve. Što se salatara tiče, njihova masa varira od 200 do 300 grama, a prinos se kreće od 10 do 30 kilograma po metru kvadratnom, što zavisi od vremena uzgoja i trajanja berbe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*