Pre jednog veka, u Vojvodinu je stigla sloboda

Odluka o Prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, bila je odluka koja je preusmerila tok istorije. To nije bio samo politički stav, već i sveobuhvatan politički program o načelima koja su, u jednom velikom vremenu, vodila velike ljude koji su donosili istorijske odluke, istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu.

Ta načela, načela: slobode, ravnopravnosti, zajedništva i prosperiteta, kako je naveo, vekovima unazad, bila su temelj istrajne borbe srpskog i drugih naroda u Habzburškoj monarhiji za sopstvenu samobitnost i sopstvenu budućnost.

– Pre jednog veka, u Novi Sad stigla je sloboda. Zato 25. novembar 1918. godine možemo da označimo kao dan u koji su stali vekovi i dan u kojem su se u stvarnost pretočili dugo sanjani snovi – naglasio je predsednik Mirović, koji je ujedno i predsednik Odbora za obeležavanje stogodišnjice Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

On je dodao da su pravi uzori za to kako se za slobodu bori, upravo oni koji su, pre sto godina, ovde, u našoj „Srpskoj Atini“, doneli istorijsku odluku o prisijedinjenju.

– Zato njihovo veliko delo i jeste putokaz za budućnost i zato nikada ne smemo da ih zaboravimo – naglasio je predsednik Mirović.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su na današnji dan pre tačno sto godina veliki ljudi stvarali velika dela, ističići da je 25. novembar 1918. godine jedan od najvećih datuma moderne srpske istorije.

– Taj jedan dan, 757 poslanika i jedna odluka, saželi su u sebi sve ono što je jedan narod delao do svog doslaska na ove prostore. Prisajedinjenje je najveća tekovina istorije srpskog naroda u poslednja dva veka – istakao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je i počasni predsednik Odbora za obeležavanje ovog jubileja.

Prisajedinjenjm je ostavren, dodao je on, istorijski san, san o srpskom jedinstvu.

– I danas, stogodina kasnije taj osećaj nam je potreban više nego ikad – naglasio je predsednik Vučić.

Svečanoj akademiji, koja predstavlja završetak dvodnevnog obeležavanja stogodišnjice Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije, verskih zajednica i brojnih stranih delegacija iz celog sveta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*