Потпуна реконструкција Завичајног музеја у Руми

У Руми је увелико у току реконструкција зграде Завичајног музеја Рума, најстарије вишеспратне зграде у Руми саграђене пре тачно 250 година. Зграда је имала озбиљних проблема са капиларном влагом, а залагањем локалне самоуправе и председнице општине овај проблем коначно ће бити решен.

„Што се тиче радова завршена је рпва фаза, проблем са капиларном влагом је коначно решен, за то смо издвојили 12 милиона динара, а према речима стручних људи треба да сачекамо годину и по дана да се влага исуши из зидова, па онда радимо фасаду и унутрашње радове“, изјавила је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Последња реконструкција објекта била је 1986. године, а од ’91 године се воид као непокретно културно добро од великог значаја и од тада је под заштитом државе. Трентуни радови се изводе у две фазе, а за другу су опредељена средства у износу од 18 милиона динара.

„Следеће на реду је замена столарије већ је расписан тедер очекујемо да ће се и то ускоро реализовати, а све се то ради у скалду са упутствима Завода за заштиту споменика културе из Сремске Митровице. Даље имамо радове на електроинсталацијама – мења се комплетна електроинсталација у читавом објекту завичајног музеја, потом замена подова доле у приземљу, паркетае и хобловање паркета на спрату и да полако крећемо како нам буду дозволили радови са постављањем дела сталне поставке на спрату и када будемо могли и у приземљу и тако ћемо имати једну модерну и репрезетнтативну сталну поставку”, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Такође, Завичајни музеј трентуно ради  на конзервацији предвмета од текстила, папира, керамике и дрвета, као и на конзервацији дрвеног чамца, моноксила. По завршетку реновирања и креирања нове сталне поставке, Румљани али и сви посетиоци ће у години великог јубилеја, имати вредну сталну поставку кроз коју ће моћи да се упознају са богатом историјом Руме.