POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM – OSVETLIMO IH; Poseta ministra Đorđevića povodom završetka rekonstrukcije GC „Srem“


Program finansiran od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević posetio je danas, u društvu predsednika Opštine Ruma Slađana Mančića, Gerontološki centar „Srem“ koji je potpuno rekonstruisan zahvaljujući Vladi Republike Srbije koja je, putem Kancelarije za javna ulaganja, sa milion evra finansirala kompletnu rekonstrukciju objekta.
„Želja nam je da kao Ministarstvo promenimo filozofiju ulaganja i da ne radimo više samo krpljenje, već da kada ulažemo da to stvarno uradimo kapitalno, jer ovo treba da ostane za budućnost. Praksa pokazuje da je tako i jeftinije kasnije održavanje, a mislim i da su korisnici zadovoljniji kada imaju takve uslove života. Rumski gerontološki centar treba da bude primer kako treba i na drugim mestima da funkcionišu ove ustanove. Ako u nekom bližem periodu svi gerontološki centri u našoj zemlji budu izgledali kao ovaj u Rumi, biće to pobeda Srbije“, ocenio je ministar Đorđević.
Prvi čovek rumske opštine Slađan Mančić se zahvalio Vladi RS, predsedniku Srbije i resornom ministarstvu što su prepoznali značaj ovog projekta, jer ustanove, poput gerontološkog centra, moraju uvek da streme ka boljim i kvalitetnijim uslovima za boravak svih korisnika.
„Na delu je prava društvena odgovornost, jer su, upravo, korisnici usluga GC „Srem“ ceo svoj radni vek uložili u državu. Kao Opština nastojimo uvek da socijalnu zaštitu podignemo na viši nivo, da budemo i putokaz drugim lokalnim samoupravama. Mi smo kao lokalna samouprava uradili projekat, konkurisali, Vlada je prepoznala to, odobrila sredstva i sada nakon završetka radova svi mogu da se uvere da te pare nisu otišle uzalud, da su utrošene onako kako je projekat to i zahtevao“, rekao je predsednik Mančić.
Direktor GC „Srem“ dr Zoran Slavujević naglašava da je ovo najveće ulaganje od kada je ova ustanova osnovana.
„Urađena je kompletna rekonstrukcija celog objekta. Ukupna vrednost građevinsko-tehničkih radova je preko milion evra. Ustanova je imala dobre temelje, ali ovo je najveće ulaganje od 1976. godine kada je GC „Srem“ osnovan. Poboljšan je ambijent svih korisnika i mislim da smo sa ovom rekonstrukcijom apsolutni lider u regionu, a i šire, u ovakvoj oblasti socijalne zaštite“, kazao je Slavujević.
Pre posete GC „Srem“ Mančić i Đorđević su održali i sastanak u Gradskoj kući na kome je bilo reči o budućim projektima koje će resorno ministarstvo podržati.
„Kada je u pitanju socijalna zaštita dogovorili smo se da jedan od projekata budu u narednom periodu zvučni semafori, da pokrijemo sve semafore u Rumi i tako pomognemo slepim i slabovidim, ali i svim drugima koji danas kucaju mobilne telefone i prelaze ulicu. Mislim da će to biti korisno, a sa druge strane pokazaće odgovornost i nas i lokalne samouprave prema osobama sa invaliditetom. To je samo mali početak svega onoga što želimo da radimo i da nastavimo u saradnji sa Rumom“, napomenuo je Đorđević.
U ovom trenutku kapaciteti GC „Srem“ su 100 odsto popunjeni. Ministar Đorđević tvrdi i da je država promenila i odnos prema radnicima u socijalnoj zaštiti i da će od 1. januara radnicu u ustanovama poput ove imati 10 odsto veće plate. To je, kaže, samo deo onog što oni zaslužuju, jer posvećeno i odgovorno, sa ljubavlju, rade nimalo lak posao.
Ministru su danas u Rumi uručeni i simbolični pokloni: monografija našeg grada – „Ruma u Sremu kićenom“, monografija GC „Srem“ – „Juče-danas-sutra“, kao i slika nastala na tradicionalnoj likovnoj koloniji ove Ustanove.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*