Полагањем венаца на споменик жртвама обележен Дан борца

Поводом 4. јула, Дана борца, на Спомен обележју на градском гробљу у Руми положени су венци на споменик жртвама у Другом светском рату. 

 

„Ми смо и данас на овом месту сећања одали почаст жртвама фашизма поводом 4. јула дана када је 1941. године донета одлука да се приступи организованом оружаном отпору окупатору. Важно је што смо се данас окупили на овом месту да бисмо подсетили на величину жртве коју је наш народ платио за мир и слободу, али важно је и због тога да бисмо подсетили да је мир потрошан, а да је слобода крхка, да морамо стално подсећати на страдања и цену коју је  наш народ платио за мир и слободу јер уколико ми то не учинимо силе зла које никад не бивају поражене, само бивају привремено повучене, враћају се на историјску позорницу“, рекао је Стеван Ковачевић, председник Скупштине Општине Рума.

Присутнима се обратио и председник општинског СУБНОР-а Томислав Милић.

 

„Поклонимо се сенима  наших бораца антифашиста који су уградили своје животе у темеље слободе у којој данас уживамо. На историјској седници Политбироа ЦК КПЈ у Београду донета је одлука о подизању устанка народа Југославије против фашистичких завојевача. Капитулацијом Краљевине Југославије 17. априла 1941. наша држава је распарчана у неколико окупационих зона. Већ 7. јула у Белој Цркви пукла је прва пушка. Српски народ је први устао у поробљеној Европи против фашизма који је претио да пороби цео свет“, рекао је Томислав Милић, председник ОО СУБНОР-а Рума.

 

 Венце су положили представници локалне самоуправе, представници СУБНОР-а, политичких странака и поштоваоци НОБ-а.