Pokrajinski sekretar Čedomir Božić posetio Jazak (VIDEO)

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir  Božić, obišao je juče proizvođača kozijeg sira u Jasku – „Gorski“. Poseta je usledila nakon konnferencije „Trenutno stanje u proizvodnji sira i mogućnost plasmana“ koja je održana u Privrednoj komori Vojvodine na kojoj je bilo reči o tome kako pomoći plasman robe malih domaćih proizvođača sira.

Obećanje da će obići sve proizvodjače sira, pokrajinski sekretar za poljoprivredu ispunjava na terenu i to posetom mlekari „Gorski“ iz Jaska. Ta mlekara je prvobitno funkcionisala kao poljoprivredno gazdinstvo, da bi 2018. godine postala d.o.o. preduzeće koje se isključivo bavi proizvodnjom kozijeg sira.

Vlasnica mlekare „Gorski“  Ljiljana Paušić Mojić, nije krila svoje zadovoljstvo zbog posete pokrajinskog sekretara i još jednom istakla da  je jedan od najvećih problema malih mlekara marketing, odnosno kako da građani Srbije saznaju za male proizvođače.

U ovoj mlekari se za sada prizvode isključivo koziji sirevi, u mini serijama, sa tendencijom da se proizvodnja proširi. Prioritet je ipak kvalitet, što potvrđuju razne nagrade u zemlji i inostranstvu. Gorski je jedini sir iz Srbije koji je na međunarodnom takmičenju World cheese of art u Londonu, najvećem svetskom takmičenju za ocenjivanje sireva, dobio bronzanu medalju, i time Srbiju upisao na svetsku mapu kvalitetnih sireva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*