Podsećanje na Lazara Vozerevića, umetnika čiji je doprinos srpskom slikarstvu nemerljiv

Otvaranje izložbe slika i crteža Lazara Vozarevića biće upriličeno danas u 13 časova, u galeriji Lazar Vozarević u Sremskoj Mitrovici.
Cilj ove izložbe je popularizovanje i širenje brenda pomalo zaboravljenog umetnika Lazara Vozarevića, čiji je doprinos srpskom slikarstvu nemerljiv. Publici će biti prikazana kompletno restaurirana i konzervirana dela, a stalna postavka će biti vraćena u memorijalni deo Galerije. U toku izložbe poseticima će biti predstavljena i tri dokumentarna filma o životu i radu ovog umetnika, restauraciji slika, o našem projektu „izložba u pokretu“ u kojem smo sa delima Lazara Vozarevića upoznali publiku u 23 grada i rekonstrukciji Galerije.

Galerija “Lazar Vozarević” u Sremskoj Mitrovici, osnovana je i počela sa radom 1973. godine, izložbom slika i crteža Lazara Vozarevića koji su 1970. godine otkupljeni od njegove supruge i ćerke sredstvima iz opštinskog budžeta.
Posle četrdeset i četiri godine, nakon opsežne građevinske rekonstrukcije zgrade koja je trajala od 2013-2015. (Grad Sremska Mitrovica je za ovaj projekat izdvojio 33000.000dinara), jedna od najznačajnijih zadužbinskih zbirki u Vojvodini i Srbiji je ponovo pred publikom.

Dela Lazara Vozarevića, koja predstavljaju najkompletniji omaž ovog istaknutog srpskog umetnika, su pretrpela ozbiljna oštećenja, kako zbog neadekvatnog prostora gde su skladištena tako i zbog starosti. Stručnjaci iz Centralnog instituta za konzervaciju su od 2012. godine restaurirali 21 crtež i 56 slika.

Za restauraciju je u predhodnih pet godina utrošeno 4.190.000 dinara po projektu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Ministarstva kulture i informisanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*