(ВИДЕО) Почео Ворки фестивал, у Руму дошао велики број страних аутора

Синоћ је у Малој сали Културног центра у Руми почео девети по реду Међународни фестивал једноминутног и кратког филма Мистер Ворки. Новина у односу на раније године је да је велики број иностраних аутора дошао у Руму, а међу њима и Артуро Дуењас који је стигао из Шпаније.

 

„Мој филм се зове „Дајла: биоскоп и заборав“ и он је о животу у избегличком кампу у Сахари у јужном Алжиру, скоро заборављеном 45 година. Дошли смо овде смо због фестивала, јуче смо допутовали у Беград и желимо да сазнамо више о Србији. Желимо да победимо, али много важније од свега је учествовање и прилика да српска публика сазна нешто више о избегличком кампу у Сахари“, рекао је Артуро Дуењас, аутор краткометражног филма из Шпаније.

 

Румска публика имаће прилику да у такмичарској конкуренцији погледа 81 једноминутно филмско остварење, од чега чак десет из домаће продукције.

 

„Веома ми је драго што сам у селекцији фестивала, ово ми је други пут, пре неколико година сам учествовао у селекцији једноминутног филма, и тада сам добио и неку награду, тако да сада могу да се надам „дуплој круни“, сада сам у овој другој селекцији, краткометражог филма са радом „Прашина“. У питању је експериментални филм, видео арт, настао комбиновањем снимака из личне архиве, то су супер 8 милиметарски филмови са архивом клуба нови сад која се нажалост распала“, изјавио је Филип Марковиновић, редитељ филма „Прашина“ из Новог Сада.

 

За ауторе филмова изузетно је важно што постоје овакви фестивали, који су специјализовани и нема их много.

 

„Фестивали кратког филма су веома значајни зато што у суштини не постоји други начин приказа тих филмова и не постоји неки устаљени систем дистрибуције. Мислим да тек по који кабловски канал има кратки филм тек као попуну програма. Иначе се то сматра неоправдано неком аматерском категоријом, као ето вежбаш се на кратком, да би једном снимио дугометражни, а уопште није тако“, истиче Марковиновић. 

 

Селекцију филмова је направио филмски редитељ Марко Костић, а о наградама ће одлучивати трочлани регионални жири у саставу Ивана Маринић Крагић из Загреба, Петер Церовшекиз Љубљане и Петар Митрић из Суботице. Након девеет година Ворки фестивал постао је фестивал за који се зна, али и који има одређени реноме, смтрају организатори.

 

„Ми сматрамо да се позиционирао и да има репутацију, међународну и да људи баш због тога пријављују филмове код нас, а са друге стране и у Србији је то значајан фестивал тако да ове године имамо чак девет аутора који су из србије,али идеја је била да мотивишемо ауторе из Србије да праве једноминутне филмове“, рекао је Драган Цакић из Ворки тима. 

 

У такмичарском програму краткометражних филмова под називом „9413“ биће приказано 18 филмова, од којих је 5 домаћих. Одлуку о најбољим кратким филмовима донеће кустос Аустријског филмског музеја у Бечу, Јуриј Меден. Организатори фестивала су Воркy тим, покровитељи Министарство културе и Општина Рума. Фестивал траје до недеље, а улаз је бесплатан.

 

 

Весна Самарџија

 

*Реализацију пројекта „Румска културна тура“ суфинансирала Општина Рума. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.