Почело гласање за партиципативно буџетирање: Румљани бирају пројекте за 2023. годину!

Поставком штанда на Градском тргу у Руми данас је почело гласање за пројекте које грађани желе да буду реализовани у наредној години.

Међу првима гласала је и председница Општине Рума Александра Ћирић, која је навела да је партиципативно буџетирање начин да грађани учествују у креирању буџета, али и да општина ослушне потребе грађана.

 

 „Ово је доказ да ми заиста поштујемо наше грађане јер тиме што они учествују већ осму годину за редом јесте доказ колико ми као локална самоуправа водимо рачуна о својим суграђанима и о њиховом квалитету живота. Ове године имамо шест пројеката за које грађани гласају од данас до 6. новембра. Данас је мобилни пункт у Руми, после тога иде у месне заједнице где су предвиђени пројекти а након тога могу да гласају у Главној улици 107 и у Орловићевој улици и наравно електронским  путем“, навела је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Претходно су грађани имали прилику да предлажу пројекте, а Општина је одабрала шест које сматра да је могуће реализовати и који јесу из домена локалне самоуправе.

Према речима председнице велико је било интересовање и у том претходном кругу партиципативног буџетирања.

„Понуђено је било преко сто пројеката, тако мислим буде сваке године и већ су грађани  научили. Ово је осма година за редом, већ грађани знају да ће се сваке године у овом периоду имати могућност да гласају и да учествују у партиципативном буџетирању и зато они стално шаљу  што више предлога. Наравно оно за шта се највише добије гласова то су уврсти у буџет за наредну годину, али колико приметим то увек буду паметне табле, рециклажа отпада, тако да је то екологија што се тиче градских стедина увек заступљена, а што се тиче села дечија игралишта, теретане, вртићи, све везано за мобилијар и децу односи се на сеоске средине“, навела је Ћирић. 

 

Грађани бирају три пројекта од понуђених шест, а то су: 

уређење Великог парка и парка код Гимназије,

набавка контејнера и канти за рециклажу,

набавка паметних табли за средње школе у Руми,

затим поставка теретана на отвореном у Хртковцима и Платичеву,

Осветљење на пешачко-бициклиситчке стазе Путинци-Жарковац и

изградња капеле у Стејановцима и Витојевцима.

 

Сутра ће кутија за гласање бити постављена у Хртковицма од 9 до 10,30 и у Платичеву од 11 до 12,30 часова.