„Пекаријада“ у суботу у Дечу

У суботу, 13. августа у центру Деча биће организована трећа “Пекаријада”. У питању је манифестација која окупља више од 20 удружења жена а која промовише културу, традицију и обичаје становника Срема и шире. Осим тога промовише се и локална гастрономија са акцентом на производе од брашна, па ће се поред сремских спеијалитета наћи и словачке надлацке које ће представити комшинице из Бољевца.
Поред прављења старинских колача, за Веселице из Деча право задовољство је и печење хлеба у фуруни и то баш онако као ште се некада радило у сељачким кућама. То је био разлог да пре три године организују манифестацију која ће бити посвећена хлебу.

Мирис тек печеног хлеба из фуруне шириће се центром Деча у суботу, 13. августа од 15 часова, а учешће у трећој “Пекаријади” узеће преко 20 удружења жена са територије општине Пећинци и околних општина.
Како је истакла Верица Видицки, председница Удружења жена “Веселице” у том сремском селу имају пекара који једини пече хлеб на поду и тај начин припреме хлеба звао се „на зиданој вуруни“.

-Зато смо одлучили да наставимо ту традицију како би сачували тај стари обичај- каже Видицки.
Удружење жена “Веселице” негује добросуседске односе а “Пекаријаду” су основале да би приказале и гастрономску понуду припадника националних мањина. Тако ће на трећој “Пекаријади” посетиоци моћи да пробају и најпознатију словачку посластицу надлацке али И да се упознају са њиховим обичајима и традицијом.

-Надлацке су словачко, традиционално јело које имамо сваке године на нашој манифестацији захваљујући женама из бољевачког Удружења “Перла”. У питању је дезерт са маком који се прави од брашна, тесто се кува…на неки начин личи на наше кнедле са шљивама, када је припрема у питању- објашњава председница УЖ “Веселице”.

Учесници “Пекаријаде” и ове године из Деча послаће поруку да треба очувати традицију и подсетити се на некадашња времена и на све чари живота у мултикултуралној средини. “Пекаријада” је и део пројекта “Упознајмо наше комшије” који суфинансира Покрајински секретаријат за образовање, прописе,управу и националне мањине – националне заједнице а чији је део и наша медијска кућа.