Pećinci: Ispaša čuva prirodu

Tokom proteklog vikenda u Progaru je održano predavanje za uzgajivače stoke u Sremu pod nazivom „Uzgoj mangulice u tradicionalnim silvopastoralnim sistemima“, u organizaciji Udruženja odgajivača starih rasa stoke „Pastir“ iz Kupinova, u saradnji sa Edukativnim centrom „Discipulus“, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Treningu je prisustvovao veliki broj zainteresovanih poljoprivrednika i stočara, kao i načelnik Opštinske uprave Opštine Pećinci Željko Trbović, dr Slobodan Puzovićzamenik direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, predstavnici opštine Surčin, Ministarstva poljoprivrede i JP Vojvodinašume.

Jedan od ciljeva predavanja bilo je upravo prevazilaženje problema između onih koji gazduju šumama i stočara koji drže stoku na ispaši u tim šumama. Stočari iz opštine Pećinci koji vode stoku na ispašu u šume Specijalnog rezervata prirode Obedska bara, kojima gazduju Vojvodinašume, nedavno su imali imali taj problem koji je rešen zahvaljujući pećinačkoj lokalnoj samoupravi koja se zajedno sa stočarima borila protiv sve restriktivnijih mera Vojvodinašuma.

“Suština problema koji su naši stočari imali sa Vojvodinašumama je u tome što su Vojvodinašume zabranile za ispašu određene delove zemljišta koji su u prethodnom periodu bili dostupni i na kojima su vekovima stočari napasali svoja stada, te je prostor za ispašu stoke bio nedovoljan. Pećinačka lokalna samouprava to svakako nije mogla da zanemari, jer tim ljudima od ispaše zavisi njihova i egzistencija njihovih porodica. Zajedno smo se borili protiv takvih restriktivnih mera i uspeli smo da popravimo položaj stočara koji su dobili veće površine za ispašu u hrastovim šumama. Nedopustivo je da bilo ko na bilo koji način ugrožava opstanak naših sugrađana” – istakao je načelnik Trbović.

Moderator predavanja bio je Jovan Milivojević iz Kupinskog udruženja „Pastir“ a tokom predavanja prisutni su bili u prilici da se uvere da je višestruka korist od ispaše stoke u šumama, kao i da je to prirodan način očuvanja šuma i prirode uopšte.

Izvor: pecinci.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*