Pastor i Zobenica na zasedanju Biroa AER-a u Briselu

Povodom jesenjeg zasedanja BIroa Skupštine evropskih regija u Briselu, Odsek za odnose sa javnošću AP Vojvodine, izdao je sledeće saopštenje:

„Predsednik i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i Damir Zobenica učestvovali su danas u Briselu na jesenjem zasedanju Biroa Skupštine evropskih regija (AER), na kojem su usvojeni politički prioriteti ove organizacije za period 2020-2025. godine.

U dokumentu političkih prioriteta ove najveće evropske mreže regiona navodi se da su članovi AER-a čvrsto opredeljeni za održivi razvoj u svim ekonomskim i društvenim oblastima, kao i u oblastima zaštite životne sredine i upravljanja, te da će regioni promovisati saradnju i partnerstvo i aktivno doprineti boljoj i održivijoj budućnosti za sve.

Tokom diskusije posebno je naglašeno da su ljudska prava u središtu evropskih vrednosti i da građani moraju biti uključeni u donošenje odluka i imati pristup svim informacijama od javnog značaja, kako bi pratili i doprinosili boljem radu državnih organa.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor naglasio je da AER prepoznaje važnost kulturnog identiteta za društvenu koheziju i razvoj ekonomije, te da je neophodno negovati međukulturni dijalog uz poštovanje svih različitosti na teritoriji Evrope.

„Vojvodina kao regija ima bogato iskustvo i tradiciju negovanja različitosti i međusobnog uvažavanja. Mi sve svoje različitosti doživljavamo kao veliku prednost, bogata kulturna baština naše je najveće bogatstvo, a uređenost naših odnosa je takva da može da posluži kao dobar primer partnerima iz AER-a, a i šire“, rekao je predsednik Pastor.

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, koji je i potpredsednik AER-a zadužen za regionalni ekonomski razvoj, istakao je da koheziona politika, kao jedan od osnovnih stubova ove organizacije, snažno doprinosi ravnomernom i sveobuhvatnom razvoju i dovodi do smanjenja razlika u napretku između i unutar evropskih regija.

„Za nas u Republici Srbiji, a i za celu evropsku zajednicu, od izuzetne važnosti je izgraditi mehanizme za jačanje ruralnih područja. Neophodno je smanjiti jaz u napretku koji postoji između različitih teritorijalnih jedinica, a naše prisustvo u AER-u, razmena iskustava i korišćenje modela koji su se pokazali kao uspešni, može doprineti ravnomernijem ekonomskom razvoju kojem težimo“, ocenio je potpredsednik Zobenica.

Na sastanku Biroa AER-a, izvršnog tela ove organizacije, bilo je reči i o daljem promovisanju demokratije, podsticanju saradnje, zalaganju za Evropu jednakosti i suočavanju sa izazovima koje nose klimatske promene. Takođe, u političkim prioritetima se navodi da će AER raditi na tome da građani i preduzeća u potpunosti koriste sve prednosti koje digitalizacija nosi sa sobom, vodeći pri tome računa o bezbednosti i potencijalnim rizicima.

AP Vojvodina još od 2002. godine aktivno učestvuje u radu Skupštine evropskih regija, mreže koja okuplja veliki broj regija i međunarodnih organizacija. Kroz svoj rad u okviru AER-a, Vojvodina je realizovala veliki broj zajedničkih projekata iz različitih oblasti koje su doprineli političkoj, ekonomskoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji sa regionima iz čitave Evrope“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*