Отворен Међународни сајам туризма у Новом Саду

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је отварању 53. Међународног сајма туризма на Новосадском сајму. Поздравну реч, поред градоначелника, том приликом присутнима су упутили и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић,  министар економског развоја и туризма Црне Горе Горан Ђуровић, као и министар туризма и омладине Србије Хусеин Мемић.

Специфичност отварања овогодишњег сајма је што је уприличено тако да су сви говорници истовремено прислонили длан на „видео зид“, чиме су и виртуелно отвoрена врата Сајма туризма.

– У име Новог Сада као града домаћина Сајма туризма, желим посебно да поздравим наше госте из Црне Горе, као земље партнера овог сајма. Две европске титуле којима је овенчан Нови Сад, а то су Омладинска престоница Европе и Европска престоница културе, утицале су на целокупан имиџ Србије. Наш град је постао једна од незаобилазних туристичких дестинација у овом делу Европе, туризам је у сталној експанзији, а награде и признања се само нижу, на шта смо јако поносни. Пре десет година, број ноћења у Новом Саду износио је 220 000 хиљада, а до краја текуће године број ноћења би могао да досегне цифру од фантастичних пола милиона ноћења туриста, што би био нови рекорд за Нови Сад. Туризам је једна од најперспективнијих привредних грана, и зато очекујем ћа ћемо ова три сајамска дана искористити да ширимо знања, искуства и потенцијалну сарадњу. Организаторима и излагачима желим успешне пословне дане, а свим посетиоцима да уживају у овом јединственом сајму, али и нашем Новом Саду – рекао је градоначелник Милан Ђурић.

Министар Црне Горе Ђуровић нагласио је, у име Владе Црне Горе, да му је част што је на  Сајму туризма и изразио жељу да током манифестације буду оснажене економија и туризам свих земаља учесница. Министар Мемић је рекао да га радује што је овогодишње издање сајма туризма издвојено из ЛОРИСТ-а и најавио да ће наредна година за туризам Србије бити изразито развојна, посебно у области улагања у туристичку инфраструктуру.

Приликом обиласка многобројних штандова, медијима су су се обратили и члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић и генерални директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Радојевић је истакао да је туризам важан сегмент привреде града и да само се само заједнички, тимски и синеријом више чинилаца постижу врхунски резултати. Директор Мартиновић је рекао да је управо захваљујући доброј сарадњи Града и НСЗЗ, стопа незапослености у Новом Саду данас рекордно ниска, а да ће та национална служба  за запошљавање у наредном периоду ставити акценат на образовање и развој квалитетних кадрова у области туризма и угоститељства.

На Сајму је присутно више од 250 учесника из 14 земаља, а поред Србије, ту су излагачи из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Мађарске, Турске, Румуније, Кипра, Бугарске, Ирака и Аустрије.