Otkriven spomenik Jani Dragojlović u Banoštoru

U subotu, 4. jula svečano je otkriven spomenik Jani Dragojlović, poznatoj heroini iz Drugog svetskog rata, čije ime već 46 godina nosi i tamošnje Udruženje žena. Upravo na njihovu inicijativu i Saveta masne zajednice podignut je spomenik, na kome se sada nalazi spomen ploča, koja je poslednjih decenija bila na zgradi banoštorske škole.
U prisusutvu velikog broja meštana, obeležavanju 4-og jula i otkrivanju spomenika prisitvovali su preživeli borci, kao i rodbina onih koji su život dali za slobodu.

Jana je rođena 1922. u Banoštoru. U 16 godini zaposlila se u fabrici obuće u Borovu. Početkom okupacije vratila se u Banoštor i stupila u Partizane. Sa četom Prvog fruškogorskog odreda početkom novembra 1942. prešla je Savu i učestvovala u borbama u istočnoj Bosni. U proleće 1943. upućena u na vojno-politički kurs u Ogaru. Dobila je da komanduje najpre desetinom, pa vodom u borbi u Janoku kod Neština , kao komandir Prve čete Drugog bataljona. Postala je zamenik komandanta Drugog bataljona Treće brigade. A kada je u borbi kod Gračanice teško ranjen komandant Trećeg baraljona, narodni heroj Miklan Korica, komandant brigade, poverio joj je komandovanje tim bataljonom. Jana je preživela Drugi svetski rat, a umrla je 1992. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*