„OSI – Ko Si?“ – Nordijsko hodanje stazom jednakih

Udruženje Građana „Uzdravlje i svakom dobro“ realiizuje projekat „OSI – ko si?“ koji je podržalo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, a kao podrška tom projektu, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, u Specijalnoj bolnici „Stari Slankamen“ promovisan je i projekat „Nordijsko hodanje stazom jednakih“. Projekat su realizovali Društvo multiple skleroze Vojvodine, Savez Srbije za nordijsko hodanje i Udruženje obolelih „Moj Srem“ iz Inđije.

Korišćenjem dva štapa koji svojim izgledom podsećaju na skijaške, osim boljeg balansa i stabilnost, oboleli od multiple skleroze osećaju i psihološko rasterećenje od straha i sopstvene nemoći. Promocija projekta „Nordijsko hodanje stazom jednakih“, održana je u specijalnoj bolnici u Starom Slankamenu.

„Društvo multiple skleroze Vojvodine, pokrenulo je ovaj projekat u saradnji sa udruženjem „Moj Srem“ iz Inđije, kako bi olakšali svima koji boluju od te, teško izlečive bolesti, te kako bi skrenuli pažnju na zdravstveni problem koji imaju oboleli“, istakla je Jasna Brančić iz Društva multiple skleroze Vojvodine.

„Naša misija je da pokušamo da u sastav naših udruženja uključimo što više mlađih osoba, jer je multipla skleroza bolest koja pogađa populaciju imeđu 20 i 40 godina, a trenutno se ta granica pomera i niže. Multipla skleroza je po definiciji neurodegenerativna bolest koja napada centralni nervni sistem, a ono što je realno jeste da ni mi sami oboleli od te bolesti ne znamo sa čime se suočavamo jer je ona veoma nepredvidiva i spada u kategoriju neizlečivih bolesti. Projektom „Nordijsko hodanje stazom jednakih“ pokušavamo da približimo jednu novu disciplinu i novi vid rehabilitacije, a stav je da i oboleli i oni koji nemaju dijagnozu multiple skleroze vide da je nova aktivnost podjednako teška za sve nas.“ – navodi Brančić.

Nordijsko hodanje aktivira 92% ukupne muskulature tela, 46% je efikasnije od običnog hodanja, rasterećuje kičmeni stub i zglobove za 30%, a jača i zglobove, kičmu, mišiće ruku i ramenog pojasa. A održana prezentacija kao i čitav projekat sprovode se pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, a realizatori su Društvo multiple skleroze Vojvodine, Savez Srbije za nordijsko hodanje i Udruženje obolelih „Moj Srem“ iz Inđije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*