Opštinsko takmičenje u šahu – disciplina i zabava na jednom mestu

Danas je u prostorijama Doma penzionara u Rumi, održano Opštinsko ekipno takmičenje u šahu. Na turniru su učestvovale ekipe iz  5 osnovnih škola sa teritorije Opštine Ruma, a ovogodišnji domaćin takmičenja bila je OŠ „Nebojša Jerković“ iz Buđanovaca. Pehar i medalje za osvojeno prvo mesto dobila je ekipa OŠ „Dositej Obradović“ iz Putinaca, drugoplasirana ekipa su osnovci iz OŠ „Nebojša Jerković“ iz Buđanovaca, a treće mesto je pripalo ekipi iz OŠ „Dušan Jerković“ iz Rume.

U organizaciji Ministarstva prosvete i Šahovskog saveza Srbije, u Rumi je jubilarni 5. put održano takmičenje u šahu, na opštinskom nivou, za osnovne škole. Kako je današnje takmičenje bilo ekipno, svaka od 5 prijavljenih škola nastupila je sa po 6 takmičara i 3 rezerve.

Kako ističe koordinator ovog šahovskog takmičenja, Dragiša Jakić, interesovanje dece za šah je veoma veliko, što je naročito pozitivno, jer šah kao disciplina, osim zabave i igre, ima i pozitivne uticaje na one koji se njime bave. Da je šah koristan potvrdili su i osnovci koji su se takmičili u ovoj disciplini. Oni tvrde da im je bavljenje šahom pored razonode, pomoglo i prilikom učenja svih drugih predmeta u školi. Nastavnik Mirko Lukić, koji u OŠ „Nebojša Jerković“ u Buđanovcima održava sekciju šaha, istakao je da je zainteresovanost đaka za šah veoma velika, te da je i sam izenadjen njihovim veštinama.

Najboljima sa današnjeg takmičenja, dodeljene su nagrade, pehari i medalje za tri prvoplasirane ekipe, i diplome za sve takmičere koji su pokazali talenat i svoj sportski duh. Nakon opštinskog takmičenja, najbolja tri tima nastavljaju svoju borbu na okružnom takmičenju koje će se održati u Sremskoj Mitrovici, a tamo će se boriti za odlazak na republičko takmičenje u Beogradu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*