Oprez pri predstojećoj setvi – bitna je temperatura zemljišta!

Približava se vreme setve jarih kultura. Setva šećerne repe je već krenula, a uskoro se očekuje i početak setve suncokreta, soje i kukuruza . Da bi se odredio pravi momenat za početak setve treba utvrditi temperaturu zemljišta u setvenom sloju. Za šećernu repu to je najmanje 6 stepeni, za suncokret 8 za soju 8 do 10 i za suncokret 10 stepeni. Ovim redosledom i treba sejati jare kulture. Za pravilno određivanje sklopa treba konsultovati sa predstavnicima semenskih kuća koje prodaju sorte i hibiride koji se seju. U toku rada je važno proveravati kvalitet setve i to razmak između redova, razmak u redu i dubinu setev. Greške koje se naprave u setvi se kasnije ne mogu ispraviti i zato ovu agrotehničku operaciju treba obaviti sa najvećom pažnjom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*