Одржана трећа „Пекаријада“ у Дечу- Представљени и словачки обичаји и култура

Трећа „Пекаријада“ у Дечу окупила је  у суботу, 13. августа у центру села 13 удружења жена из Срема и околине. Како је истакла Верица Видицки, председница Удружења жена „Веселице“, које је и организатор манифестације, ове године манифестација је одржана под слоганом „Упознајмо наше комшије“. Посетиоци су на штандовима удружења жена могли да пробају специјалитете од брашна, различите врсте хлеба, пецива и колача.

– Циљ манифестације је да се очува традиција и подсети на време када се хлеб месио ручно. Такође, на овогодишњој „Пекаријади“ акценат је и на представљању традиције, културе, обичаја и гастрономије наших комшија, јер су нам се представиле и чланице Удружења „Перла“ из Бољеваца, које негују сремске и словачке обичаје- истакла је Верица Видицки, председница Удружења жена „Веселице“.

Председница Удружења жена „Перла“ из Бољеваца Марија Урбан истакла је да је поменуто удружење основано пре шест година али да жене које су чланице, раде заједно већ 20 година.

-Сви живимо заједно, заједно радимо и наша мисија је да очувамо обичаје и традицију Срему али и од заборава сачувамо и словачку традицију. Наше чланице везу, правимо колаче и сувенире и све што иначе раде чланице удружења жена – истакла је Урбан и додала да сремска и словачка традиција могу да се истовремено промовишу, што они и раде.

Једна од посластица која се нашла на штанду УЖ „Перла“ су надлацке, Халушки, а зову их и словачке кнедле и крофне на пари.

 

-То је традиционално јело Словака, Чеха и Пољака, а сачувано је и у нашим крајевима и наш је заштитни знак када се представљамо на различитим манифестацијама- истакла је председница УЖ „Перла“ Бољевац и поделила рецепт за поменути дезерт.

 

Надлацке:

Брашно, 1л воде, 2 дцл млека, 2 квасца, кашичица соли и две кашике шећера. Када се умеси и одстоји тесто се уобличава у лоптице које се кувају на пари. Комбинују се са сиром, маком, орасима или већ како нас машта наведе – кажу жене из „Перле“ које најављују да ће поред словачких јела, посетиоци „Пекаријаде“ у Дечу моћи да се упознају и са традицијом и обичајима Словака у овом делу наше земље.

 

Учесници “Пекаријаде” и ове године из Деча послали су поруку да треба очувати традицију и подсетити се на некадашња времена и на све чари живота у мултикултуралној средини.

 

“Пекаријада” је и део пројекта “Упознајмо наше комшије” који суфинансира Покрајински секретаријат за образовање, прописе,управу и националне мањине – националне заједнице а чији је део и наша медијска кућа.