Одржан Округли сто ,,Наука и привреда су женског рода’’

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је данас на округлом столу под симболичним називом „Наука и привреда су женског рода’’ да сарадња академске заjеднице и привреде представља важан сегмент економског развоjа Воjводине и да је пут ка унапређењу пословања у свим сферама.

Округли сто је организовало Удружење научница Србије СРНА у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, с циљем  jaчања сарадње науке и привреде и пoдизaња свeсти ширe друштвeнe зajeдницe o знaчajу систeмскe пoдршкe жeнaмa кoja им je нeoпхoднa кaкo би oдржaлe бaлaнс измeђу успeшнe кaриjeрe и пoрoдичнoг живoтa.

У Градској кући у Суботици су се тим поводом окупили представници Регионалне привредне коморе Суботице са директорком мр Биљаном Штављанин Вуковић на челу, чланови Градског већа Суботице, те представници јавног и приватног сектора, којима је данашња тема значајна.

„Удружење СРНА на најбољи могући начин представља оно што хоћемо да постигнемо – да привреда примени науку. Ако не применимо више науке и научних достигнућа и не будемо бржи, цела привреда ће нам бити стари занат. С друге стране, потребно је да наука нађе свој пут у привреди”, рекао је секретар Иванишевић.

Он је додао да је идеја овог и сличних скупова да се повећа број предузетница, да се запосли што већи број људи и увећа број иновација и проналазака којих је мало у примени у привреди.

Председница Удружења научница СРНА проф. др Сања Подунавац Кузмановић истакла је да је данашњи догађај један од четири у оквиру програма Удружења под називом „Научнице и предузетнице на истом задатку“, те да је циљ да се жене оснажују и охрабрују да се баве предузетништвом, и да се мотивишу научнице да презентују резултате научних радова и тако допринесу општем друштвеном развоју.

Остваривање иницијалних контаката између научног и привредног сектора, као и презентација идеја и потреба са обе стране, представљају први корак у креирању мреже научница и привредница, неопходне за пуни развој иновативног потенцијала Републике Србије.

У наставку програма овог стручног скупа, представницима јавног сектора и сектора привреде и предузетништва, професорке, сараднице и идтраживачице – чланице Удружења СРНА, представиле су како свој академски рад, тако и истраживања и учешће у привреди, те начине за усклађивање пословног и приватног живота жене која је и научница и привредница и породична жена, супруга и мајка.

Учеснице данашњег округлог стола су др Милица Аћимовић, виша научна сарадница у области биотехничких наука, проф. др Јелена Вулић, ванредна професорка у области технолошко-инжењерске хемије, др Ивана Пајчин, научна сарадница у области техничко-технолошке науке, др Александра Нешић, научна сарадница у области инжењерства материјала, др Амела Грекса, истраживачица у области пејзажне архитектуре, проф. др Јована Граховац, редовна професорка у области биотехнологије, проф. др Ивана Беара, редовна професорка у области биохемијских наука, др Индира Попадић, из Центра за пословну едукацију и консалтинг „Core International“ и Ђенђи Селеши, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова.