OBRAZOVANJE ZA 21. VEK – ET odeljenja

Prema aktuelnim statističkim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, već dugo u nazad u Srbiji do posla najlakše dolaze stručnjaci iz IT sektora. Na tržištu rada potražnja za njima je veoma velika, tako da posao nalaze osobe sa diplomama različitih smerova ove oblasti. Ovde najpre govorimo o završenim mašinskim, tehničkim fakultetima, fakultetu organizacionih nauka, ali i brojnim privatnim fakultetima koje nude ovaj tip obrazovanja. Naravno postoje i privatne škole i kursevi za one koji se samostalno odlučuju za usavršavanje i prekvalifikaciju. Interesovanje poslodavaca za njih je, takođe, veliko.

Imajući u vidu ove podatke, sasvim je logična pojava IT odeljenja u gimnazijama širom naše zemlje. Tačnije, u Srbiji danas postoji 44 specijalizovana odeljenja u čak 36 gimnazija. Ova odeljenja čine učenici izraženih digitalnih kompetencija koji pohađaju poseban plan i program. Nastava se odvija u odeljenjima koja broje 20 učenika. Veći deo nastave stručnih predmeta organizovan je u grupama radi boljih postignuća učenika.


Po završetku četvorogodišnjeg školovanja u gimnaziji, maturantima se nude dve opcije. Prva je da nastave studije, unaprede svoja znanja i ostvare se kao stručnjaci u različitim oblastima u okviru IT sektora i šire. Druga opcija je da već sa diplomom gimnazije traže zaposlenje u oblasti za koju su se školovali. Često kompanije i traže ovakve kvalifikacije svojih budućih radnika – mlade osobe koje su stekle široko znanje iz oblasti nauke i savremene tehnologije, a koje su spremne da se usavršavaju u skladu sa potrebama kompanije. Učenici IT odeljenja ostvarili su zapažene uspehe na konkursima telekomunikacionih kompanija koje zahtevaju kreativnost i inovativnost.

Smer za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku razvija se u gimnazijama u Beogradu, Novom Sadu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Kikindi, Nišu, Pirotu, Vranju, Jagodini, Loznici i mnogim drugim gradovima širom Srbije. Da bi do toga došlo, škole su prethodno morale da se digitalno opreme i usklade svoj rad sa zakonskim propisima.

Otvaranje novih IT odeljenja najavljeno je u Gimnaziji „Veljko Petrović“ u Somboru:

„Stvaranju potrebnih uslova za uspešno formiranje dva odeljenja 1. razreda novog smera na srpskom nastavnom jeziku u Gimnaziji „Veljko Petrović“ za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku prilazi se kao jednom od primarnih zadataka od posebnog interesa ne samo za učenike i školu, već i za širu društvenu zajednicu. U cilju što uspešnijeg ostvarenja ovog zadatka osmišljen je detaljan plan aktivnosti, kao i poseban program pripremne nastave iz matematike. Roditelji zainteresovanih učenika moći će se naknadno informisati o postojanju podrške somborske lokalne samouprave realizaciji ovog projekta, kao i o uslovima i značaju pripremne nastave, koja će početi u januaru 2020. godine u Gimnaziji „Veljko Petrović“, navodi se iz ove škole.

Projekat “Obrazovanje za 21. vek – Savremena tehnologija u nastavi” finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*