Нови смерови Економско-трговачке школе у Старој Пазови

У Инфо-центру Туристичке организације Војводине представљени су смерови у оквиру дуалног образовања Економско-трговачке школе „Вук Караџић“ у Старој Пазови, који су намењени сектору туризма и угоститељства, што ће умногоме утицати на унапређење туристичке понуде у тој сремској општини.

Ова школа, која постоји од 1956. године, богатија је за два нова смера: смер дуалног образовања – туристички техничар – који се бави свим видовима туризма, укључујући и логистику, и посебан гастрономски смер за кувара. Према речима представника Општине Стара Пазова, ова школа и њени смерови, који су кроз деценије пролазили кроз велики број трансформација, у складу са потребама тржишта рада и привредним кретањима, настали су као израз потребе за кадровима економске струке у овој општини и ван ње, док су друштвене промене неминовно остављале печат и на овој установи.

Смерови су установљени након што је детаљна анализа тржишта рада показала потребу за њима, а томе је допринео и сам географски положај Старе Пазове, пре свега због развоја транзитног туризма. С тим у вези Туристичка организација Старе Пазове је много учинила на едуковању туристичких привредника на територији ове општине и на њиховом умрежавању са цивилним сектором, али и са релевантним, кровним институцијама и организацијама у АП Војводини.

Да ресорни секретаријат препознаје значај дуалног образовања, у складу са актуелним потребама тржишта рада, посебно је истакао покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, рекавши да је образовање било и биће одговор за будућност.

„Ако хоћемо да будемо озбиљна и успешна туристичка дестинација, а Војводина као најразвијенији регион у Србији то и јесте, морамо повезати науку и праксу у туризму, као што је то учињено у привреди. Овим смером туристичког техничара стварамо базу људи која нам у овом тренутку недостаје и, надам се, упућујемо их и на студије туризма. Са друге стране, потребни су нам и други смерови, попут кувара и других услужних делатности, као што су конобари, који шаљу једну од најважнијих порука на почетку нечијег боравка у нашој земљи. Уколико хоћемо да се поредимо искључиво са најбољима, онда је ово прави начин да се то реализује“, рекао је секретар Иванишевић.

Директорка Туристичке организације Војводине др Наташа Павловић, као домаћин данашње презентације, истакла је да ова школа има специфичан поглед на будућност, те да је презентација организована како би се представила обимна понуда општине Стара Пазова.

„У погледу туризма у Старој Пазови, чија је понуда богата и чији су производи неодољиви, а много смо тога обишли и видели, при чему на територији ове општине стално ничу нови објекти, важно је заједничко деловање уз подршку Секретаријата, посебно у подизању туристичких капацитета и туристичке привреде. Сматрам да ће уз нашу промоцију све општине, попут Старе Пазове, повећати број туриста. Стара Пазова је доказ да је спој науке, односно струке, и привреде присутан, што ће изнедрити нове кадрове који су свакако најпотребнији“, рекла је др Павловић.

Директорка Туристичке организације општине Стара Пазова Драгана Зорић Станојковић и директор Економско-трговачке школе „Вук Караџић“ Владимир Маринков представили су смерове у овој школи, с обзиром на то да су заједно радили на остваривању овог веома важног образовног циља, а представљени су и туристички производи општине Стара Пазова уз новине за посетиоце и туристе.

Туристичка организација је представила и штампани промотивни материјал, нове брошуре, израђене уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

Извор/ Фото/ Покрајинска влада