Нови бунар решиће проблем недостатка воде у Крчедину

Мештани Крчедина неколико дана блокирали су главне сеоске саобраћајнице незадовољни честим рестрикцијама воде. Екстремне температуре условиле су ванредно велику потрошњу воде што је довело до пада нивоа у резервоарима воде у сеоским бунарима и у таквој ситуацији пумпе су аутоматски прекидале водоснабдевање. Да би се тај проблем решио, у недељу, 31. јула у сеоском Дому културе организован је састанак којем су присуствовали председник Општине Инђија Владимир Гак, директор Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“ Драгољуб Трифуновић као и инжењери и техничка лица у поменутом предузећу.

Мештани Крчедина имали су прилику да постављају питања првом човеку поменуте локалне самоуправе који их је известио да је у петак, 29. јула, расписана јавна набавка за пројектовање бунара Б5 у Крчедину а упоредо ће бити исходована и неопходна грађевинска дозвола како би се кренуло са бушењем бунара. Према Гаковим речима, очекивања су да ће бунар који ће задовољити потребе корисника у Крчедину, бити завршен до октобра текуће године.

-Евидентно је да постоји проблем у Крчедину. Прошле године рестрикције су биле по сат, сат и по времена у сушним периодима и нико није могао да претпостави да ће овог лета у великој мери бити повећана потрошња. И временске прилике у претходних месец дана допринеле су да дође до нестанка воде и по неколико сати. Појавио се проблем и ту смо да га заједнички решимо, али он не може да се реши за три дана- објашњава Гак и додаје да је најбитније да су у року од неколико дана реаговали и да ће се ускоро кренути радови на бушењу новог бунара.

-Крчедин ће добити још један бунар и тиме ћемо решити проблем водоснабдевања за наредних 15 година. Крчединци су са правом огорчени и љути јер је тешко бити без воде по високим температурама. Једино решење је бушење новог бунара и на тај начин ћемо решити ову ситуацију- рекао је председник општине Инђија.

С обзиром да ће нове количине воде бити обезбеђене у октобру ове године, мештани Крчедина питали су Гака на који начин ће домаћинства функционисати током августа. Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ вршиће редукцију водоснабдевања у ноћним сатима, од поноћи до 05 сати ујутро како би се избегле рестрикције током дана.

-Видећемо како ће то функционисати и чули сте да ако то не буде дало резултата доћи ћу поново за неколико дана у Крчедин да видим шта можемо даље урадити. Проблем постоји и решићемо га, није ни први ни последњи- рекао је Гак и још једном апеловао на рационалнију потрошњу воде.