Nordijsko hodanje

Specijalna bolnica „Dr Borivoje Gnjatić“ iz Starog Slankamena prošle godine učestvovala je u projektu  „Nordijsko hodanje stazom jednakih“. Projekat su realizovali Društvo multiple skleroze Vojvodine, Savez Srbije za nordijsko hodanje i Udruženje obolelih „Moj Srem“ iz Inđije.

Korišćenjem dva štapa koji svojim izgledom podsećaju na skijaške, osim boljeg balansa i stabilnost, oboleli od multipleskleroze osećaju i psihološko rasterećenje od straha i sopstvene nemoći.

Društvo multiple skleroze Vojvodine, realizovalo je ovaj projekat u saradnji sa udruženjem „Moj Srem“ iz Inđije, kako bi olakšali svima koji boluju od te, teško izlečive bolesti, te kako bi skrenuli pažnju na zdravstveni problem koji imaju oboleli, istakla je Jasna Brančić iz Društva multiple skleroze Vojvodine.

-Naša misija je da pokušamo da u sastav naših udruženja uključimo što više mlađih osoba, jer je multipla skleroza bolest koja pogađa populaciju imeđu 20 i 40 godina, a trenutno se ta granica pomera i niže. Multipla skleroza je po definiciji neurodegenerativna bolest koja napada centralni nervni sistem, a ono što je realno jeste da ni mi sami oboleli od te bolesti ne znamo sa čime se suočavamo jer je ona veoma nepredvidiva i spada u kategoriju neizlečivih bolesti- rekla je Brančić i dodala:

-Projektom „Nordijsko hodanje stazom jednakih“ pokušavamo da približimo jednu novu disciplinu i novi vid rehabilitacije, a stav je da i oboleli i oni koji nemaju dijagnozu multiple skleroze vide da je nova aktivnost podjednako teška za sve nas.

Nordijsko hodanje aktivira 92% ukupne muskulature tela, 46% je efikasnije od običnog hodanja, rasterećuje kičmeni stub i zglobove za 30%, a jača i zglobove, kičmu, mišiće ruku i ramenog pojasa.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „OSI-Pružimo im podršku“ koji je sufinansiran iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*