Multipla skleroza- iskustvo obolele osobe

Multipla skleroza je autoimuna bolest kod koje naš imuni sistem prepoznaje delove centralnog nervnog sistema koji imaju omotač oko nerava (mijelinski omotač) kao strane organizme. Stoga se stvaraju antitela protiv sopstvenog centralnog nervnog sistema, čime se oštećuje mijelinski omotač i dolazi do neuroloških ispada.

MS najčešće nastaje kod mlađih osoba oko 30. godine života, i to češće žena, a veoma retko se može otkriti i kod dece. Postoji 4 tipa multiple skleroze, od kojih se neki karakterišu fazama pogoršavanja i stabilizacije, a drugi mogu biti agresivni i brzo dovesti do pojave invalidnosti.

Pošto tačan uzrok multipla skleroze i dalje nije jasan, ali se zna da faktori kao što su povišen pritisak, gojaznost i drugi nemaju uticaja na nastanak multiple skleroze. Ono što se zna zasigurno to je da zdrav stil života uz dovoljno sna, redovnu i zdravu ishranu i fizičku aktivnost smanjuju rizik za nastanak ne samo multiple skleroze (MS), već i drugih bolesti.

SIMPTOMI

Gubitak vida

„Duple slike“

Utrnulost

Slabost

Paraliza

Vrtoglavica

Nesvestica

Erektilna disfunkcija

Nemogućnost začeća

Inkontinencija

Spazam mišića

Gubitak koordinacije pokreta

Tremor

Nevoljni pokreti ili kontrakcija mišića

Ispresecan govor

Umor

Stanislava Tapavički od svoje 23. godine boluje od multiple skleroze. Isprva nije verovala da je bolesna, nije prihvatala da neko ko aktivno i uspešno trenira savate boks može da oboli od takve bolesti.

Stanislava navodi da je vera jedan od važnih faktora na putu ka boljitku.

„Promenila sam ishranu. U jednom trenutku mi je kliknulo, te sam rešila da izbacim sve što nije zdravo za moj organizam. Živim zdravo, treniram svaki dan i ja sam sa sobom zadovoljna, jer mi je veoma bitna fizička aktivnost“ – ističe Stanislava.

Ona dodaje da je pozitivna osoba, te da oko sebe širi pozitivnu energiju, ali da joj u svemu pomaže podrška roditelja i prijatelja.

„Ne osećam se kao invalid, niti kao bolesna osoba. Porebno je da sebe posmatrate kao da ste zdravi, to je već pola posla i ja se time vodim“ – naglasila je.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „OSI-Pružimo im podršku“ koji je sufinansiran iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*