Neophodna pravovremena zaštita kupusa od štetočina

Mnogi poljoprivrednici u Sremu su se i ove godine odlučili  na postrnu sadnju kupusa, koji će stići na jesen. Povrtari moraju voditi računa o zaštiti rasada od štetočina, koje su ovih dana evidentirane u regionu. To se pre svega odnosi na tripse, larve kupusnog moljca, kupusne sovice, tako da poljoprivrednici moraju pravovremeno intervenisati odgovarajućim preparatima.

Postrna sadnja kupusa za mnoge Sremce je još jedan način da dobro zarade. Ako godina bude povoljna kupus može da donese dobar rod, a samim tim I dobru zaradu. Ipak, nekada zarada i ne bude prevelika, ali kupus dobro dođe  da bi se zemljište dva puta iskoristilo u jednoj godini. Ovih dana povrtari koji su kupus rasadili moraju biti obazrivi jer se na terenu pojavljuju štetočine, kaže Gorica Kozobarić iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi.

Parcele na kojima je iznet rasad kupusa treba obilaziti svakodnevno, kako bi bile zaštićene na vreme. Ista situacija je trenutno i kod bostana koji kasnije stiže.

Za povrtasku proizvodnju se zna da je komplikovana i skupa kada je zaštita u pitanju, ali da bi se dobio kvalitetan rod, sve mere zaštite moraju biti urađenje na vreme. I malo kašnjenje zna da napravi veliku štetu, pa povrtaru moraju biti veoma oprezni narednih dana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*