Nema bolesti na usevu pšenice

Ovogodišnja zaštita svih ratarskih biljnih vrsta biće veoma komplikovana. Vremenski uslovi su izuzetno nepovoljni tako da je ulazak u njive još uvek otežan kažu poljopriverdni stručnajci. Oni savetuju da sa prvim lepim danima zaštita prvenstveno pšenice počne, pri čemu treba voditi računa o porastu i useva ali i korova, jer je situacija na terenu veoma šarenolika.

Na području Srema ima parcela pod pšenicom u kojima je zaštita protiv korova moguća čim to vremenski uslovi dozovole, ali ima i onih gde ističe rok za primenu herbicida u zaštiti protiv korova. Vremenski uslovi su doprineli da se u njive zbog velike količine vlage ne može, a ni temperature nisu bile odgovarajuće za primenu preparata.

Ono što je evidentirano je da nema pojave bolesti na usevu pšenice. Iz Prognozno izveštajne službe poručuju da još uvek nema potrebe za primenom fungicida.

Stručnjaci kažu da poljoprivrednici koji imaju šećernu repu treba da obrate pažnju na zaštitu prtiv korova, jer u zemljištu ima dovoljno vlage što korovima ne smeta. Takođe dodaje da još uvek nema pojave repine pipe na novim repištima, dok je na starim ebvidentirana njihova pojava. Hladno vreme ne pogoduje lepu repine pipe, ali poljoprivrednici moraju biti oprezni jer je šećerna repa u ovim fazama razvoja najosetljivija na njenu pojavu . 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*