Nastup krfskog hora “San Đakomo” u Staroj Pazovi

Pazovačka publika u petak, 12. novembra uživala je u koncertu hora “San Đakomo” i simfonijskog orkestra Mikis Teodorakis sa Krfa u Pozorišnoj sali u Staroj Pazovi. Prepuna sala, dobro raspoloženje I spoj dve kulture, srpske I grčke,  potvrda je  neraskidivih istorijskih veza  i velikog prijateljstva dva naroda.

Na programu su bila dela  nedavno preminulog tekstopisca i kompozitora Mikisa Teodorakisa, pevača pravde i istine. On je 1999. godine aktivno pružio podršku našoj zemlji, kada je počelo bombardovanje,  okupivši grčki narod na  trgu u Atini i svojom revolucionarnom muzikom se borio protiv nasilja. U uvodnom delu programa u Staroj Pazovi prikazan je deo tog koncerta  a njegovo delo sada neguje orkestar nazvan po njemu.

Uz hor i orkestar nastupili su i brojni solisti, među kojima i Aleksandar Popović, tenor Opere SNP iz Novog Sada. On je pevao pesme koje su spona između srpskog naroda i ljudi sa Krfa.

Ranije tog dana, organizovan je i prijem u zgradi Opštine Stara Pazova kojem su prisustvovali predsednik Skupštine grada Krf i predsednik „San Đakoma“ Dr Dimitris Metalinos kao i dirigent hora „San Đakomo“. Oni su sa predsednikom opštine Stara Pazova Đorđem Radinovićem razgovarali o daljoj saradnji u sklopu projekta  Srpske patrijaršije „Stopama naših predaka“ u kojem učestvuju već dugi niz godina i najbolji đaci pazovačke opštine.

Prema rečima Đorđa Radinovića, veoma su ponosni imaju privilegiju da decu iz svoje opštine mogu svake godine da pošalju na Krf kako bi se što više upoznali sa slavnom istorijom svog naroda ali i više naučili o istoriji i kulturi grškog naroda.

Na kraju sastanka istaknuto je da će se saradnja nastaviti i još više učvrstiti na radost svih učesnika projekta „Stopama naših predaka“ te da će se nastaviti i uzajamne posete i saradnja u oblasti kulture.

Projekat „Kultura kao mentalna hrana“ sufinansiran je iz Budžeta Opštine Stara Pazova. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*