Mitrovačka bolnica: Realizovan projekat „Zaustavi, zaštiti, pomozi“

Mitrovačka bolnica bila je jedan od sedam vojvođanskih Centara za žrtve seksualnog nasilja, u sklopu projekta „Zaustavi – zaštiti – pomozi“, čiji je nosilac bio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, uz partnerstvo Centra za podršku ženama, a finansiran od strane povereničkog fonda Ujedinjenih nacija, sa ciljem uklanjanja nasilja nad ženama i osnaživanja žena da nasilje prijave.

Po rečima koordinatora mitrovačke bolnice u ovom projektu, prim. dr Predraga Rogulića, pilotiranje Centra za žrtve seksualnog nasilja (koje je trajalo oko godinu i po dana) ispunilo je i opravdalo očekivanja i značajno unapredilo, kako svest, tako i procedure prevencije i sankcionisanja seksualnog nasilja.

Dr Predrag Rogulić

– Projekat se nedvosmisleno pokazao kao dobra praksa kroz poseban princip rada i pružanja usluga, a na najvišem mogućem nivou postignuta je adekvatna multisektorska saradnja i bolji protok informacija, svih koji u tom procesu učestvuju: policija, tužilaštvo, Centar za socijalni rad, resorne strukture lokalne samouprave, psiholozi, lekari specijalisti. Umnogome je skraćeno vreme neophodno za dijagnostiku i prikupljanje dokaza, a žrtva je imala potpunu diskreciju, koja je u ovakvim, osetljivim situacijama, često i najbitnija. U Centru za žrtve seksualnog nasilja pri Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, tokom trajanja projekta, evidentirano je 10 slučajeva seksualnog nasilja, a alarmantan je podatak, da su u čak sedam slučajeva žrtve maloletna lica. U bolnici je pruženo 20 različitih medicinskih usluga, a svim žrtva pružana je usluga psihološke podrške i savetovanja – reči su dr Rogulića, koji napominje da je za uspešnu realizaciju projekta svakako važna i dobra opremljenost. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo obezbedio je ginekološki sto, reflektor, lampu, pripadajući mobilijar, kao i napredne rape kitove (pakete za uzorkovanje), a bolnica posebnu prostoriju u odeljenju ginekologije za prijem žrtve, kako bi diskretnost bila zagarantovana, a usluge centra bile dostupne 24 sata, sedam dana u nedelji, uključujući i psihosocijalnu podršku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*