Мировић обишао радове на Каменици 3, у току инсталација новог ПЕТ скенера

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас Каменицу 3 са ПЕТ центром, где је у току инсталација новог ПЕТ ЦТ апарата, који ће омогућити знатно ефикаснију и квалитетнију дијагностику на Институту за онкологију Војводине, истакавши да ће овај најсавременији апарат почети да ради до краја месеца.

 

 

Председник је данас обишао и икс-нож, на којем је од краја јуна, од када је стављен у функцију, изведено двадесетак зрачења, а потом и другу фазу радова на изградњи објекта Каменица 3, која обухвата надоградњу четири спрата на постојећем објекту, за потребе сва три института у Сремској Каменици – за онкологију, плућне болести и кардиоваскуларне болести.

 

„Уз помоћ Владе Србије успели смо да набавимо најсавременије медицинске апарате који ће помоћи у терапији и дијагностици код најтежих пацијената. Завршили смо прву фазу радова и започели другу на изградњи објекта Каменица 3, који ће користити сва три института. Реч је о пројекту који има изузетан значај за наш здравствени систем и који ће обезбедити савременије и боље услове дијагностике и лечења пацијената“, истакао је Мировић и додао да ће објекат бити површине 9.500 квадратних метара.

 

Председник је најавио да би Покрајинска влада у наредних 60 дана, уз подршку Скупштине Војводине, требало да издвоји новац и за реконструкцију старих објеката сва три института уз уређење спољног дела комплекса.

 

„На овај начин ћемо у инвестиционом, технолошком и здравственом смислу и водећи бригу о пацијентима и запосленима, заокружити ову велику инвестицију и то ће у будућности омогућити много квалитетније услове за лечење и рад“, изјавио је Мировић.

 

Он је оценио да је реч о најважнијој установи у систему здравствене заштите у Војводини, имајући у виду да се ту лече пацијенти оболели од најтежих болести, али и у погледу квалитета који пружају лекари и запослени, јер медицински радници из других држава, попут Северне Македоније и Црне Горе, долазе на институте у Сремску Каменицу на усавршавање и едукацију.

 

„Било је потребно више од шест година да потпуно променимо слику у здравству и издвајањем великих средстава успели смо да достигнемо много више стандарде од оних које смо затекли 2016. године“, истакао је председник Мировић и поручио да ће Покрајинска влада наставити да улаже у здравствени систем Војводине.

 

Директор Института за онкологију Војводине проф. др Зоран Радовановић рекао је да је за све грађане изузетно значајно што је пуштен у рад икс-нож, јер пацијенти више не морају да иду у Београд на терапију.

 

„Стари ПЕТ скенер набављен је 2009. године, а сада је у току монтажа новог савременог хибридног апарата на којем ће снимања почети крајем месеца и све ово су изузетно значајни кораци у даљем развоју свеукупног здравства Србије и Покрајине“, изјавио је Радовановић и додао да ће завршетком изградње комплекса Каменица 3 институти располагати просторним капацитетима и опремом који ће задовољити потребе у наредним деценијама.

 

Догађају је присуствовао и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић.

 

Извор/ Фото/ Покрајинска влада