Мировић: Наредне године улагање од 3 милиона евра у Клинику за кардиохирургију у Сремској Каменици

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се  на свечаној академији поводом обележавања јубилеја – 45 година рада Института за кардиоваскуларне болести Војводине, истакавши да је реч о здравственој установи којом се поносимо и која мора да се развија и у годинама пред нама уз тимски рад, нове процедуре и још значајнију подршку, јер ће то, како је навео, значити спас за многе људе.

„Кардиоваскуларне болести су, не само код нас, већ и у целом свету, и даље најчешћи узрок смртности и самим тим борба против њих мора бити у врху приоритета“, рекао је Мировић нагласивши да се управо тиме од 2016. до данас руководила Покрајинска влада.

Честитајући јубилеј, председник је упутио захвалност свим запосленима који су минулих година и деценија улагали своје знање и напоре да би Институт данас био то што јесте.

Мировић је подсетио и на то да је Институт 2016. године имао само једну исправну и једну полуисправну ангио-салу, а да их данас има четири, као и да је у међувремену њима опремљено и више болница у Војводини.

„Протеклих година смо били снажан и одговоран тим који је систем борбе против кардиоваскуларних болести поставио међу приоритете како на Институту, тако и у другим здравственим центрима у Војводини – Сомбору, Суботици и Зрењанину – где смо набавили најмодернију опрему и инвестирали знатна средства уз помоћ Владе Србије и Фонда за здравствено осигурање. Тако ће бити и у будућности, јер уколико желимо добре резултате, морамо имати апсолутни континуитет улагања у запослене, здравствену опрему и објекте“, навео је Мировић.

Председник је подсетио на то да је у току градња објекта Каменице 3, која ће, како је најавио, бити завршена у уговореном року, те да је покренута и процедура за реконструкцију објекта Каменице 1, истакавши да се уговор за овај пројекат очекује у децембру.  У наредних деведесет дана очекује се и пројекат за паркинг гаражу у оквиру комплекса Института.

Мировић је најавио за наредну годину инвестирање око три милиона евра у простор који користи Клиника за кардиохирургију, површине око 2.500 квадратних метара, у циљу стварања квалитетнијих услова за рад запослених.

Директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине Александар Реџек истакао је да преко половине болесника које ова здравствена установа хоспитализује у току године представљају хитне случајеве, што показује колики је њен значај и потврђује да Институт данас представља ургентни центар за збрињавање кардиолошких болесника.

„За ових 45 година на Институту је прегледано пацијената колико град Београд има становника, и све то не би било могуће без снажне подршке Покрајинске владе, Владе Републике Србије и Фонда за здравствено осигурање“, изјавио је Реџек.

Он је подсетио и на то да је захваљујући средствима Покрајинске владе 2019. године свеобухватно реконструисана Клиника за кардиологију.

Овом приликом, председнику Мировићу уручена је захвалница за изузетан допринос раду и развоју Института.

На Институту се годишње обави на десетине хиљада амбулантних прегледа, хоспитализује се до седам и по хиљада пацијената, уради 5.000 коронографија, 600 електрофизиолошких процедура и 1.200 кардиоваскуларних операција.

Свечаној академији присуствовали су председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, директори института, здравствених установa и други.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*