Međunarodni dan slepih i slabovidih: Obeležen Dan belog štapa u Inđiji

Povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih sa sedištem u Inđiji obeležila je Dan belog štapa. U pitanju je organizacija koja je osnovana 1965. godine i danas nakon više od pola veka rada broji oko 320 članova iz Inđije i Stare Pazove.
Jedan od najvažnijih ciljeva Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Inđija- Stara Pazova jeste integracija slepih i slabovidih osoba u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, istaknuto je na svećanosti povodom obeležavanja Dana belog štapa.
„Mi imamo službu koja svakodnevno radi od 07.00 do 15.00  časova, a sekretar i pomoćni radnik su angažovani na administrativnim poslovima i pružanju usluga našim članovima. Ljudi dolaze kako bi ostvarili njihova prava i potrebe, bez obzira da li je reč o socijalnim uslugama, zdravstvu, penzionom, zaposlenju i slično“, istakao je Slobodan Božić, predsednik Međuopštinske organizacije.
U okviru obeležavanja Dana belog štapa u prostorijama Međuopštinske organizacije u Inđiji upriličena je svečanost na kojoj su učestvovala deca iz inđijskih i staropazovačkih osnovnih škola čiji su radovi nagrađeni na  tradicionalnom likovnom i literarnom konkursu. Pored najmlađih, prisutnima su se obratili predstavnici opština Stara Pazova i Inđija. Željko Šolaja, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Opštine Stara Pazova istakao je da ta lokalna samouprava ima dobru saradnju sa Međuopštinskom organizacijom slepih i slabovidih.
„Svake godine raspisujemo konkurse na kojima učestvuje i ova organizacija i na taj način ostvaruju prihode za dalje funkcionisanje. U pitanju su značajna sredstva, koja se opredeljuju nekoliko puta u toku godine, u skladu sa budžetom i rebalansima“, kaže Šolaja i dodaje da su za ovu godinu opredeljena sredstva u iznosu od oko 15 miliona dinara za udruženja građana.
 „Pre nekoliko dana smo imali „Defile prijateljstva“ u organizaciji Udruženja „Feniks“ i „Fruška gora-Srem“ i kako smo na licu mesta čuli, u Staroj Pazovi sve javne institucije dostupne su invalidnim licima, zbog čega su oni jako zadovoljni. Takođe, ukoliko se pojavi potreba za izradom rampi, lokalna samouprava odmah reaguje i pomaže u sklopu svojih ovlašćenja i mogućnosti“, rekao je načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Opštine Stara Pazova.
Opština Inđija, takođe, ima dobru saradnju sa Međuopštinskom organizacijom slepih i slabovidih koja se delom finansira i iz budžeta te lokalne samouprave.
„Trudimo se da ispoštujemo sve potrebe članova Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih koja se finansira i iz budžeta Opštine Inđija“, istakao je predsednik Skupštine Opštine Inđija Milan Predojević i dodao da je srećan jer su deca iz pazovačkih i inđijskih škola učestvovala u programu obeležavanja Dana belog štapa.
Kako su istakli predstavnici lokalnih samouprava, učenici su iskazali svoja osećanja i socijalnu odgovornost prema slepim i slabovidim licima koje treba gledati kao i sve ostale, a u stvari su osobe kojima je neophodna posebna pažnja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*