Мед је тражен производ, а пчеларство уносан посао

Последњих година све више је оних који се баве пчеларством. Поред меда многи су баве и других производа на бази меда што је веома тражено на тржишту. Медари из Луга кажу да се мед и пчелињи добро продају, а цене су веома приступачне имајући у виду значај меда и пчелињих производа у свакодневном животу.

Већина њих има своје сталне купце, а поред продаје на кућном прагу, скоро сви излажу своје производе на разним манифестацијама и пијацама.

Све више је младих пчелара у нашој земљи. Неретко се и жене баве овим послом, који и није баш лак. Да је то тако потврђује и Верица Колер из Луга која се пчеларством бави већ неколико година.

И Владанка Васиљевић из Горње Добриње каже да је пчеларство леп, али тежак посао. Њено газдинство се пчеларством бави већ 26 гоина.

Да пчераство, као и укупна пољопривреда није лако потврђује и Вера Бажала из Луга, која каже да и количина произведеног меда али и његов квалитет зависе од временских услова, па има добрих, али и лоших година.

На тржишту поред меда добро се продају и остали пчелињи производи каже Олгица Кумичко из Луга. Њена породица се полседњих 10-ак година поред меда, бави и производњом других пчелињих производа .

На тржишту има довољно квалитетног меда који има своје купце. Сваки потрошач би требао да има свог пчелара како би био сигуран да у исхрани користи природан мед и пчелиње производе. До таквог меда може се доћи на разним манифестацијама, попут недавно одржане „Под липом се хладимо, медом се сладимо“ у Лугу, али и на вашарима и пијацама широм земље.

Ових дана багремов мед има цену од 1200 динара за килограм, док је липов нешто јефтинији и кошта 1000 динара.