Mapa pristupačnosti za osobe sa invaliditetom

Opština Stara Pazova se priključila inicijativi koju je pokrenula institucija Zaštitnika građana, koja za cilj ima unapređenje prava ranjivih grupa građana među kojima su i osobe za invaliditetom.

Ostvarivanje i zaštita njihovih prava je u nadležnosti organa javne vlasti čija postupanja i rad Zaštitnik građana nadzire, ali i unapređuje ukazujući na probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju. Jedan od osnovnih preduslova za ostvarivanje garantovanih prava građana sa invaliditetom jeste i pristupačno okruženje. Pristupačnost podrazumeva sve ono što svakom pojedincu omogućava da samostalno živi i učestvuje u svim aspektima života, na jednakoj osnovi.

S tim u vezi, kako bi unapredila prava osoba sa invaliditetom u ovoj oblasti, a radi bržeg i lakšeg informisanja, lokalna samouprava je na svojoj internet prezentaciji postavila link za interaktivnu Mapu pristupačnosti svih objekata javne namene u Staroj Pazovi koji osobama sa invaliditetom omogućuju nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad.

Podaci koji se nalaze u Mapi prikupljeni su uz pomoć građana, organizacija civilnog društva, jedinica lokalne samouprave, državnih organa i drugih organa javne vlasti, a u Staroj Pazovi osobe sa invaliditetom mogu samostalno da obavljaju poslove jer je većina objekata javne namene obezbeđena rampama: Zgrada Opštine, upravna zgrada JKP „Vodovod i kanalizacija“, PU „Poletarac“, ŠOSO „Anton Skala“, OŠ „Simeon Aranicki“, zgrada Doma zdravlja „Dr J.J.Zmaj“, Centar za socijalni rad, objekti Osnovnog suda, hramovi Sv. Proroka Ilije i Pokrova Presvete Bogorodice, Slovačka crkva, pošte, zgrada Policijske stanice, Železničke stanice i Pozorišna sala.

Detaljniju mapu pristupačnosti objekata u Staroj Pazovi sa standardima pristupačnosti za građane sa invaliditetom možete pogledati na sajtu Opštine Stara Pazova www.starapazova.rs


Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „OSI-Pružimo im podršku“ koji je sufinansiran iz sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*