Лубеници у част, Шашинчани припремају богат порограм

 

32. Бостанијада у Шашинцима заказана је за 23. јул у поподневним сатима у центру тог сремског села. Лубеници у част Шашинчани организују бостанијаду у оквиру које се бирају најтеже и најслађе лубенице, пуца се бичем, кувају се бећар паприкаши и пеку лепињице. Све ово из године у годину привлачи све већи број посетилаца, а Шашинчани у шали кажу да и када не буде лубеница, бостанијаде ће бити.

 

Поносни су Шашинчани на своју бостанијаду. Ове године биће организована 32-ги пут што довољно говори о решености мештана тог сремског села да се на најбољи начин одуже лубеници од чије производње су некада веома добро живели. Бостанијада у Шашинцима је најстарија манифестација тог типа у Србији, каже Радослав Мијатовић члан организационог одбора.

 

Поред тога биће организовано и надметање у пуцању бичем, такмичење у кувању котилића и бећар паприкаша, а у организацију су по традицији укључене и чланице тамошњег удружења жена .

 

Иако су се површине под бостаном годинама смањивале, Шашинчани остају верни својој манифестацији коју свесрдно помаже и један од сигурно највећих произвођача бостана Горан Блануша из Ашање.

 

Сезона бостана у Срему је у пуном јеку. По слатке диње и лубенице у села стижу и накупци из свих крајева наше земље, али и окружења, а велики број производјача бостан продаје и на кванташкој пијаци. Међутим има и оних који су и ове године уговорили произвоидњу са великим трговинским ланцима, што само потврђује квалитет сремских диња и лубеница.

 

Златко Марковиновић