Ležimir, održani „Ovčarski dani“: Ratari će poći za ovcama

– Ove godine imali smo 11 izlagača, deset sa ovcama i jedan sa kozama, bilo je Ležimiraca, Mitrovčana, Neštinaca i iz drugih delova Srema. Bilo je i 17 ekipa u kuvanju paprikaša, devet Udruženja žena tako da sam zadovoljan kako manifestacija napreduje, kaže Laza Smiljanić.

laza-smiljanic
Laza Smiljanić

Treći po redu „Ovčarski dani“ koje organizuje ležimirsko Udruženje uzgajivača koza i ovaca „Sirmijum“ održani su danas na igralištu Planinca. Manifestacija koja za cilj ima ukazivanje na stanje u kojem se srpsko ovčarstvo i kozarstvo nalazi pomognuta je i podržana od strane Sekretarijata za poljoprivredu APV, mitrovačke lokalne samouprave, Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice i Mesne zajednice Ležimir.
Program manifestacije je pored izlaganja ovaca i koza uključivao i takmičenje u kuvanju občijeg paprikaša, nastup glumaca, pesnika i pevača tradicionalne muzike, nastup tamburaša, a posebno mesto na štandovima imali su proizvođači meda, rakije, vina i udruženja žena koja su još jednom pokazala svoje umeće.
Trenutno, Udruženje „Sirmijum“ prema rečima njegovog predsednika i organizatora „Ovčarskih dana“ Laze Smiljanića ima 43 člana i preko 1300 komada ovaca. Do pre par godina u Ležimiru je bilo dva do tri čopora, a sada ih je desetak. Sve je više mladih ovčara koji zbog cene mesa i visine subvencija rešavaju da ratarstvo zamene ili pak dopune stočarstvom.
– Ove godine imali smo 11 izlagača, deset sa ovcama i jedan sa kozama, bilo je Ležimiraca, Mitrovčana, Neštinaca i iz drugih delova Srema. Bilo je i 17 ekipa u kuvanju paprikaša, devet Udruženja žena tako da sam zadovoljan kako manifestacija napreduje. Kada smo krenuli pre tri godine, želeli smo da ukažemo na probleme sa kojima se fruškogorski ovčari susreću, ali i da afirmišemo ovu granu stočarstva sa ciljem da nas sutra bude još i više. Ima tu još dosta posla, ali mi ovčari ne možemo ništa bez države. Oscilacije na tržištu su velike, poslovni ambijent je nikakav, lane je bilo reči da ćemo izvoziti u Kinu, ali od toga nije bilo ništa. Sada imamo novog ministra, dobro ga poznajemo iz grada, ali videćemo kako će se snaći na novoj dužnosti.

stevan-dukic
Stevan Dukić

Među izlagačima bio je i Ležimirac Stevan Dukić koji je predstavio svoje carske, Romanovske ovce. Trenutno ih ima 27. Dukić ima 27 godina i spada u mlađu generaciju ovčara, onu koja se nada da će uz lični rad, odricanje i jasnu državnu politiku prema stočarstvu, uspeti da unapredi svoju proizvodnju.
– Ovo je odlična ovca koja se četiri puta jagnji, dakle dva puta godišnje. Moje stado još uvek nije umetičeno, ali je proces u toku. Ja ne idem na kvantitet, nego kvalitet. Romanovske ovce ne daju mnogo jagnjadi, ali su odličnog kvaliteta. Tržište za njih još uvek nije jako, priča se da bi u Nišu mogla da bude klanica i to bi bilo dobro za nas. Lično, koliko vidim, smatram da je ovčarstvo isplativije od ratarstva i savetovao bih mladima da zaborave na priče o tome da je sramota biti čoban, da se late štapa i pašnjaka, da presaviju tabak pa da onda zaračunaju šta je bolje, kaže Stevan.
Istog je stava i mladi Neštinac Dragoljub Radomirović (25) čije umatičeno stado broji 150 komada Virtemberga. Robu najčešće nosi u Šašince, a ukoliko prilike budu dopustile, planira i unapređenje proizvodnje.
– Nisam prvi koji se u porodici bavi ovčarstvom. To je deo tradicije i ja sam pošto sam završio sa školovanjem, rešio da to nastavim. Ne mislim da je sramota biti čoban, nije mi problem da po čitav dan provedem sa ovcama, subvencije u visini od 7.000 dinara po grlu su još uvek sasvim zadovoljavajuće, pa tako da ne vidim razlog zbog kojeg bih išta menjao. Otkupna cena od 150 do 250 evra za umetičena muška i ženska grla takođe nije loša i mada bi se imalo šta tu još dodati preporučio bih posebno mladima da se okrenu ovčarstvu, napominje Radomirović.

dragoljub-radomirovic
Dragoljub Radomirović

Kako je bilo reči, u godinama koje dolaze, ovčari očekuju da će ova grana stočarstva doživeti procvat i pored činjenice da je sve manje pašnjaka, a da obnavljanje ugašenih stada ide jako sporo. To će, poručili su sa ovogodišnjih „Ovčarskih dana“ biti moguće samo ukoliko se nastavi sa ovom politikom subvencija i ukoliko se više poradi na stabilizaciji tržišta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*